ROP Severozápad vypoví nájem u firmy Oulického a Nováka

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 8. 2012 12:40
Úřad má v pronájmu asi 3000 metrů čtverečních, za něž platí asi 10,5 milionu ročně
Sídlo úřadu v Ústí nad Labem.
Sídlo úřadu v Ústí nad Labem. | Foto: ROP Severozápad

Ústí nad Labem - Dotační úřad ROP Severozápad vypoví nájemní smlouvu, kvůli které sídlí v domě patřícím špičkám severočeské ODS.

Rozhodl o tom na svém pondělním zasedání řídící výbor, řekl jeho předseda Jaroslav Komínek (KSČM).

Úřad má v pronájmu asi 3000 metrů čtverečních, za něž platí i se službami asi 10,5 milionu korun ročně.

Pronájem často kritizuje opozice i protikorupční aktivisté, přijde jim předražený. Teď se navíc ukázalo, že předchozí vedení úřadu se uvázalo k značně nadstandardní desetiměsíční výpovědní lhůtě.

Dům na jihozápadním rohu Lidického náměstí v Ústí nad Labem vyrostl v letech 2008 až 2010 jako sídlo stavební firmy EDS, která patří třem vlivným členům severočeské ODS - Patriku Oulickému, Alexandru Novákovi a Danielu Ježkovi.

Hned vzápětí se v ní usadil i dotační úřad, který má v Ústeckém a Karlovarském kraji rozdělit 19 miliard korun z evropských dotací.

Základní roční pronájem činí 7,6 milionu korun, se službami je to 10,5 milionu. Předtím stačily úřadu menší prostory v jiné části Ústí, kde platil zhruba čtyři miliony. Když byla cena pod přílišnou kritikou, začal úřad jednat o snížení ceny, ale bezvýsledně.

Problém i za pětikorunu měsíčně

"Výbor v pondělí uložil řediteli, aby dal neprodleně výpověď z nebytových prostor v Ústí. Podobné seženeme snadno a asi i levněji," řekl Komínek.

"Veřejnost navíc negativně vnímá i to, komu budova patří. V takové situaci to je problém, i kdyby byl nájem pětikoruna měsíčně," dodal.

Nájemní smlouva má ale desetiměsíční výpovědní lhůtu, která uplyne až příští rok na jaře. Na to se přišlo až teď.

"Smlouva byla z hlediska výpovědi dost nevýhodná. I proto to děláme už teď, aby mohl po volbách nový výbor začít situaci řešit," řekl Komínek. Původní argumentace pro tak dlouhou výpovědní lhůtu byla, že díky ní nikdo nebude moci úřad jen tak vystěhovat.

Budou řešit právní odpovědnost

Výběrové řízení na pronájem bylo podle Komínka vypsáno v době, kdy byl předsedou výboru bývalý ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS) a úřad vedl Petr Vráblík.

Toho později vystřídal Petr Kušnierz, letos v létě nepravomocně odsouzený na 7,5 roku za přijímání úplatků.

Komínek nevyloučil, že právní odpovědností za nevýhodný pronájem se bude úřad ještě zabývat.

Dotační úřad provázejí poslední dva roky skandály a závažnost obvinění se stupňuje.

Krom odsouzení Kušnierze prověřuje policie i další dotační projekty a v posledním čtvrtroce si do sídla úřadu chodí pro dokumenty pravidelně začátkem každého měsíce.

Proplácení peněz je pozastaveno a Evropská komise řeší, jaké sankce vyvodí. První informace hovořily o ztrátě 3,3 miliardy korun, deník Právo zase ve čtvrtek uvedl, že návrh EK je 2,5 miliardy.

Krácení dotací by dolehlo zřejmě přímo na jejich příjemce. V programu zbývají k rozdělení ještě zhruba tři miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy