Primátor ČSSD dostal 80 milionů díky štědrosti straníků

Radek Nohl Radek Nohl
18. 6. 2012 14:50
Spolustraníci jeho projekt stavby luxusního hotelu ohodnotili plným počtem bodů
Takhle by měl vypadat nový hotel za více než 160 milionů korun.
Takhle by měl vypadat nový hotel za více než 160 milionů korun. | Foto: ARCHATELIÉR 2000

Ústí nad Labem - Když současný sociálnědemokratický primátor Vít Mandík žádal o 80 milionů na dostavbu luxusního hotelu v Ústí, zřejmě ani netušil, jak budou politici ČSSD a ODS, kteří projekt bodovali, štědří.

Při hodnocení ani jeden z nich nezaváhal a dal mu maximální počet bodů.

Mandík se díky tomu dostal k dotaci z Evropské unie, kterou mu nakonec přiklepl Výbor Regionální rady Severozápad, v němž většinou sedí politici z řad sociální demokracie.

"Vím, že jsem ho hodnotil. Vím, že dostal finanční prostředky. Na nic zvláštního si ale nevzpomínám," říká dnes náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil (ČSSD), který byl jedním z hodnotitelů.

Známý od poslance ODS

Mandíkova firma, kterou poté, co se stal primátorem, opustil, dostala peníze od úřadu již na konci roku 2010. Teprve až nedávná kontrola auditorů z Deloitte ale odkryla, jakým způsobem pohádkovou dotaci získala.

Projekt dostavby hotelu hodnotili kromě Navrátila i karlovarský náměstek hejtmana za KSČM Jaroslav Borka, Vladimír Macholda, Jaroslav Čermák, Petr Fiala a Renné Komínek (oba ODS).

Navíc ho bodovali dva pracovníci z Úřadu Regionální rady Severozápad a dva nezávislí hodnotitelé. Jedním z nich byl také Petr Filípek. Ten je jednatelem mostecké firmy Along, kterou v minulosti spoluvlastnil i poslanec ODS Jiří Šulc.

Právě ten ještě v pondělí Výboru Regionální rady Severozápad předsedal. Pak ho zástupci ČSSD kvůli tomu, že údajně neřešil problémy s čerpáním dotací, sesadili.

"Vzpomínám si, že jsem ten projekt hodnotil, to je ale asi tak všechno. Detaily nevím, to je vždycky hromada papírů," uvedl Filípek.

A na otázku, zda se k hodnocení projektů dostal díky vazbě na Šulce, odpověděl: "Byl jsem osloven nějakým úředníkem (Úřadu regionální rady Severozápad - pozn. red.) a ten mi projekty přidělil. Já nevím, jak ten výběr probíhá."

Není to divné, říká politik ČSSD

Na to, proč dal projektu, který spolupřipravil současný primátor za ČSSD, plný počet bodů, si detailně nevzpomíná ani Macholda a ani další hodnotitelé.

"Není to zase tak neobvyklé hodnocení. Není to u všech, ale stává se to často," snažil se Navrátil obecně vysvětlit, jak komise postupuje.

Primátor Ústí Vít Mandík.
Primátor Ústí Vít Mandík. | Foto: ČSSD

Online deník Aktuálně.cz má však k dispozici dokumenty i k dalším projektům, které auditoři Deloitte kontrolovali a žádný takový počet bodů nedostal.

Přitom již v době, kdy firma dotaci získala, označila protikorupční organizace Transparency International systém přidělování peněz na severu Čech za extrémní politický klientelismus.

Přední členové ústecké ČSSD, kteří sedí ve Výboru Regionální rady Severozápad, na to tehdy reagovali slovy, že přidělení dotace prošlo klasickým transparentním procesem a že ani hodnotitele projektu neznali.

Fík má nábřeží. Za maxiprachy z evropských fondů, podívejte se:

Mandík na dotazy Aktuálně.cz neodpověděl. V SMS zprávě pouze uvedl, že s hotelem již nemá nic společného.

Nevysvětlil tak ani, jak se na projektu podílejí jeho partneři, o kterých auditoři píší, podnikatel Jan Vrba, cestovní kancelář Elbis Miroslavy Lazarové a firma Rekultivace Ústí nad Labem, která patří Radko Vrbíkovi.

Dostavbu hotelu za více než 160 milionů korun má na starosti společnost Viamont DSP. Její tři manažeři v současné době čelí podezření, že při zakázce, na které šla dotace z Evropské unie, krátili daně a připravili stát o několik milionů korun.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory na kauzu primátora Ústí Víta Mandíka pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy