V Mostě vzniká pomník čtyřem válečným letcům

ČTK ČTK
17. 3. 2012 12:06
Po útěku ze zajateckého tábora byli v březnu 1944 dopadeni a popraveni
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Most - Na mosteckém hřbitově vzniká pomník čtyřem válečným letcům z druhé světové války. Po útěku ze zajateckého tábora v Polsku byli v březnu 1944 dopadeni v Československu a popraveni kdesi v okolí Mostu.

Pomník vzniká především z iniciativy Muzea letecké bitvy nad Krušnohořím v Kovářské na Mostecku. Odhalení pomníku 24. března se podle ředitele muzea Jana Zdiarského zúčastní kromě zástupců zemí, ze kterých letci pocházeli, také členové jejich rodin.

Ze zajateckého tábora v dnešním Zaganu na západě Polska plánovalo původně utéct 110 metrů dlouhým tunelem v noci na 25. března 1944 asi 200 zajatých spojeneckých letců.

"Byli vybaveni falešnými doklady se svými fotografiemi, namnoženými mapami okolí, kompasy, uniformami přešitými na civilní obleky a byli vybaveni německými penězi," popsal začátek útěku Zdiarský. Než v táboře vyhlásili poplach, podařilo se uprchnout jen 76 letcům, většina z nich byla pochytána už krátce po útěku.

Dvanáct mužů vydávajících se za dělníky z pily nastoupilo na nádraží poblíž Saganu do vlaku a odjela k dnešní Jelení Hoře v Polsku. Čtyři z nich, Leslie Bull z Británie, Reginald Kierath z Austrálie, John Williams z Nového Zélandu a Jerzy Mondschein z Polska, se vydali na jih do tehdy okupovaného Československa.

"Při přechodu pohraničních hor byli zadrženi německou hlídkou a převezeni na gestapo v Liberci, kde byli vyslýcháni a zde se setkali s dalšími zadrženými letci. Dne 28. března 1944 opustila tato čtveřice mužů, v doprovodu gestapa, libereckou věznici a byla deportována směrem k Mostu, kde byli letci na neznámém místě zastřeleni," dodal Zdiarský. Jejich těla zpopelnili v mosteckém krematoriu. Právě těmto čtyřem mužům odhalí v den 68. výročí útěku ze zajateckého tábora v Zaganu pomník na městském hřbitově v Mostě.

"Vybudování pomníku chápeme jako částečné splacení mnohaletého dluhu. Před rokem 1989 nepřicházely podobné aktivity v úvahu, ovšem od té doby uteklo mnoho času, během kterého mohl být obdobný projekt realizován," uvedl ředitel muzea a zároveň autor podoby pomníku. 

Po návratu do Prahy. Vojenská přehlídka na letišti Letňany 1. června 1945. František Fajtl kráčí vedle salutujícího prezidenta Eduarda Beneše.
Po návratu do Prahy. Vojenská přehlídka na letišti Letňany 1. června 1945. František Fajtl kráčí vedle salutujícího prezidenta Eduarda Beneše. | Foto: archiv Jiřího Rajlicha

Žulový pomník se jmény

Na 120 centimetrů vysokém žulovém pomníku budou jména a data čtyř zastřelených letců, emblémy jejich perutí a text v češtině a angličtině popisující historické souvislosti. Většinu peněz na stavbu pomníku dali sponzoři.

Jeho slavnostního odhalení v sobotu 24. března v 11:00 se zúčastní zástupci letectev, leteckých veteránských organizací a diplomaté z Polska, Británie, Austrálie a Nového Zélandu. Dorazí také místní politici a zástupci české armády.

Přijedou také příbuzní všech čtyř letců. Po odhalení pomníku navštíví muzeum v Kovářské. "Následující dva dny strávíme s rodinami letců na cestě po místech, která byla zlomová během jejich útěku za svobodou v březnu 1944," dodal Zdiarský.

Jejich cesta povede k budově bývalého gestapa v Liberci, na dvě nádraží v Polsku, kde letci nastoupili do vlaku a vystoupili z něj. Navštíví také místo bývalého zajateckého tábora Stalag Luft III Sagan, kde připravili speciální vzpomínkovou akci na výročí útěku letců. Svou cestu rodiny zakončí na hřbitově v Poznani, kde jsou těla jejich předků uložena.

 

Právě se děje

Další zprávy