Převrat v Ústí. ČSSD odstavila své kolegy z koalice

ČTK ČTK
15. 3. 2012 21:07
Poslední kapkou pro rozhádanou koalici byl poprask v sále během schvalování rozpočtu

Ústí nad Labem - V Ústí nad Labem se ve čtvrtek večer definitivně rozpadla městská koalice. Z ní zůstala jen nejsilnější ČSSD, která si prosadila odvolání dvou ze tří náměstků za ODS a Stranu zdraví a prosperity (SZSP). Všemu předcházela bouřlivá debata o rozpočtu. Ten Ústí nemělo schválený jako jediné z 24 statutárních měst.

ČSSD pomohly k "převratu" hlasy zastupitelů za KSČM a TOP 09, ti ale odmítají, že tak vznikla nová koalice. Šéf ústecké ČSSD Arno Fišera ČTK řekl, že nyní bude ČSSD podporu pro návrhy shánět jednotlivě.

Koalice se rozpadala prakticky od začátku letošního roku a mezi ČSSD a zbylými dvěma koaličními stranami vyrostla zřetelná komunikační bariéra. Začátkem března začala média spekulovat, že se rodí nová koalice, v níž ČSSD nahradí zastupitelé za TOP 09. Ti to ale ve středu večer odmítli a na čtvrtečním zastupitelstvu hlasovali společně s komunisty pro návrh rozpočtu, který předložila ČSSD.

Rozhádaná koalice se dorozhádala

Po čtyřhodinovém jednání už se zdálo, že rozhádaná koalice zatím zůstane, ale na samém konci přišel další zvrat. "Už na prvním zastupitelstvu jsme konstatovali nekompetentnost paní náměstkyně (Heleny) Kubcové a myslíme si to i teď," řekl lídr TOP 09 Jakub Zavoral a vzápětí navrhl náměstkyni za SZSP odvolat.

ČSSD vzápětí navrhla i odvolání druhého náměstka Jana Řeřichy (ODS). Obojí pak zastupitelstvo schválilo hlasy všech 11 zastupitelů za ČSSD a všech pěti komunistů a hlasy potřebné k většině dodali i čtyři z pěti členů TOP 09.

Zatímco po hlasování o rozpočtu Řeřicha vstal a křičel do vypnutého mikrofonu, teď už byl klidný. "Mám smíšené pocity, ale převládá ve mně uvolnění. Moje rodina těžko nesla útoky, které se v poslední době množily," řekl po odvolání Řeřicha. "Doufám, že se pan primátor konečně ujme práce tak, jako ti primátoři před ním a co jsem za něj musel dělat já, začne dělat sám," dodal. Naštvání nedala znát ani Kubcová. "Na rozdíl od pana Karla Gotta jsem to čekala," prohlásila.

Primátor sedmého největšího města ČR Vít Mandík (ČSSD) bude mít nyní jen jednoho náměstka, svou stranickou kolegyni Zuzanu Kailovou. Zbylí radní za ODS a SZSP zatím zůstávají v radě města, v ní ale budou mít už jen menšinu. Rada bude devítičlenná, pět zástupců tam bude mít ČSSD, tři ODS a jednoho SZSP.

ČSSD má v 37členném zastupitelstvu 11 mandátů, ODS devět, po pěti mají TOP 09, SZSP a KSČM. Zbylé dva mají Severočeši.cz, jejich hlasy ale ve většině možných koalic nic neřeší.

Byl schválen rozpočet? Nebo nebyl? 

Ani po čtvrtečním zasedání zastupitelstva není zřejmé, zda má stotisícové Ústí nad Labem konečně schválený rozpočet. Návrh nejsilnější koaliční strany ČSSD upravila TOP 09 a pak ho společně s KSČM pomohla schválit.

Velká část zastupitelů zbylých dvou koaličních stran, ODS a Strany zdraví, sportu a prosperity (SZSP), potom vyklidila demonstrativně sál. Podle ODS hlasování nebylo platné.

Stotisícové Ústí, sedmé největší město Česka, bylo se svým rozpočtem už před dneškem unikátem - nemělo ho schválený jako jediné z 24 statutárních měst. Teď se přidal druhý unikát: rozpočet je schválený, ale jen možná.

Kdo může za prázdnou kasu? Vy! Ne, vy!

Rozbuška přišla po dvou hodinách debaty, v níž se představitelé ČSSD, ODS a dalších stran navzájem obviňovali z nespolupráce i z podílu na tristním stavu městských financí, který vloni vykazoval dluh ve výši 1,6 miliardy korun.

Pak debata skončila, přišel pozměňovací návrh TOP 09, který v původním rozpočtu z dílny primátora Víta Mandíka (ČSSD) během několika minut přeházel místy až desítky milionů na různé investiční akce, a zastupitelé o jeho návrhu hlasovali.

"Rozpočet byl schválen," řekla vzápětí náměstkyně primátora Zuzana Kailová (ČSSD) a v sále začal poprask.

Hlasování je neplatné, křičeli občanští demokraté

"Hlasování je neplatné, měli jsme nejdřív hlasovat o pozměňovacím návrhu a pak teprve schvalovat rozpočet," řekl Josef Liehne (SZSP). Kailová s ním nesouhlasila, tajemník Leoš Nergl vzápětí její slova potvrdil s tím, že je hlasování platné.

Druhý náměstek primátora Jan Řeřicha (ODS) se vzápětí postavil a už s vypnutým mikrofonem začal křičet do sálu, že hlasování je neplatné. Většina zastupitelů za ODS a SZSP pak demonstrativně vyklidila sál a někteří se vrátili až po několikerých výzvách.

Mandíkův návrh rozpočtu počítal s příjmy 1,47 miliardy a výdaji 1,63 miliardy korun, investice mají dosáhnout 511 milionů korun. ODS požadovala navýšení výdajů o 40 milionů pro dopravní podnik a městské části, což byl primární důvod rozkolu v koalici. Jak ale s výší rozpočtu zamíchá pozměňovací návrh TOP 09, není zřejmé, mimo jiné přesunul do jiných kapitol 70 milionů ze 149 milionů na přestavbu kulturního domu.

 

Právě se děje

Další zprávy