Koalice v Lounech padla. Kvůli sporu o šéfa strážníků

ČTK ČTK
6. 1. 2012 22:20
ODS nařkla ČSSD z pokusu o korumpování a vydírání zastupitelů
Starosta Loun Jan Kerner
Starosta Loun Jan Kerner | Foto: Stránky Jana Kernera

Louny - Na lounské radnici se rozpadla koalice. Rozhodla o tom její nejsilnější strana ODS, které vadily údajné intriky ČSSD. V pátek to potvrdil starosta Jan Kerner (ODS).

Třetím koaličním členem byla Koalice pro Louny. Příčinou rozkolu se stala volba šéfa městské policie, nadstranická komise jím zvolila fotbalového rozhodčího Radka Příhodu, zastupitelstvo ale rozhodnutí nepotvrdilo.

ODS viní ČSSD, že toho dosáhla nátlakem na ostatní zastupitele. Příhoda u strážníků působil 16 let. Loni odešel, když vyšlo najevo, že pískal zápasy v době, kdy měl nahlášené studijní volno.

"Ve čtvrtek místní rada ODS rozhodla o tom, že budeme považovat uzavřené smlouvy za neplatné. Náš partner je považuje za neplatné už dávno," řekl Kerner. "Tou poslední kapkou bylo právě poslední zastupitelstvo a chování ČSSD, která v zákulisí tlačila na členy té komise a nakonec dosáhla svého," dodal.

Starosta za ODS: ČSSD se pokoušela korumpovat a vydírat zastupitele

Podle něj sociální demokraté, kteří vládnou v kraji, slibovali za neschválení Příhody dotace z fondu hejtmanky pro sportovní kluby blízké zastupitelům, jež volbu znemožní. "Byli jsme svědky pokusů o korupci a vydírání zastupitelů," uvedla ve svém prohlášení ODS.

ČSSD to odmítá. "Pokud tohle pan starosta tvrdí, pak si nevidí do úst. Jsou to prokazatelné lži," oponoval lídr lounské ČSSD Jan Růžek. Volbu Příhody prý ČSSD nechtěla proto, že nezaručoval změnu v práci městské policie, která se podle nich soustředí víc na vybírání pokut než na bezpečnost ve městě.

Další osud vedení města je nejistý. Koalici dosud tvořila s převahou jediného hlasu ODS, ČSSD a Koalice pro Louny. ODS má z 29 mandátů sedm, ČSSD a komunisté po šesti, Unie pro sport a zdraví pět, TOP 09 tři a Koalice pro Louny dvě křesla.

"Nějaká jednání vedeme, ale to teď asi každý s každým. Není ani nepravděpodobné, že to necháme, jak to je, když se ukáže, že jiné řešení nefunguje. Uvidíme," dodal Kerner. Usoudil, že by jej spor o vedení městské policie mohl stát i funkci starosty.

Příhoda pískal Evropskou ligu ve studijním volnu

O vedení městské policie se v devatenáctitisícovém městě vedly spory už delší dobu. Dosavadní velitel Zdeněk Valeš odchází do důchodu a za jeho nástupce byl považován Příhoda, který krom šestnáctileté práce u městské policie patří i k úspěšným českým rozhodčím. Jako asistent rozhoduje Evropskou ligu a v roce 2008 dostal Křišťálovou píšťalku pro nejlepšího českého arbitra.

Vloni ale vyšlo najevo, že na podzim 2010 pískal tři zápasy Evropské ligy, zatímco měl u zaměstnavatele nahlášené studijní volno. ČSSD prosadila, že město na Příhodu podá trestní oznámení. Policie jej odložila, Příhoda ale odešel dobrovolně. O půl roku později ho vybrala nadstranická komise jako nového velitele strážníků, avšak zastupitelstvo jej do funkce nakonec neschválilo.

 

Právě se děje

Další zprávy