Rarita: U Ústí se potopila nákladní loď s bagrem

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 10. 2011 19:17
Z plavidla začala unikat nafta
Potopená nákladní loď s bagrem u Ústí nad Labem
Potopená nákladní loď s bagrem u Ústí nad Labem | Foto: HZS Ústeckého kraje

Ústí nad Labem - Na Labi u ústecké čtvrti Vaňov se ve středu odpoledne potopil nákladní člun vezoucí bagr. Unikla nafta a hasiči staví norné stěny, do Německa by se ale nafta dostat neměla.

Jedná se o poměrně velký nákladní člun o výtlaku 500 tun. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, loď je ale ve velké hloubce a její vyprošťování bude zřejmě složité.

"Na pontonu ani v bagru nebyli žádní lidé. Hasičské jednotky pokládají norné stěny na zachycení ropné skvrny z uniklých ropných látek. V bagru by mělo být 200 až 300 litrů nafty. Bylo informováno povodí Labe, Odbor životní prostředí Ústí nad Labem a Česká inspekce životního prostředí," sdělil Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje. 

Souprava dvou člunů a remorkéru zřejmě čistila nánosy z předloňské povodně, při návratu se ale u Vaňova začal jeden člun potápět.

"Přepravovali tisíci a pětisettunovou vanu a ta menší se podle prvních informací začala potápět, takže se kapitán snažil dostat ke břehu, ale už to nestihl," řekl ředitel závodu Dolní Labe Jindřich Zídek. "Jsou to zatím první informace, které máme, ale podle nich to vypadá, že člun je potopený v poměrně velké hloubce, i z bagru kouká jen lžíce," dodal.

Je to rarita, velká plavidla to většinou ustojí

Potopení tak velkého plavidla podle něj není příliš obvyklé. Před dvěma lety ztroskotala pod Střekovem loď měřící mělčiny, ale prakticky se nepotopila, protože dosedla právě na mělké dno. Ostatní případy jsou podle Zídka staré víc než deset let.

"K potopení takto velkých plavidel dochází výjimečně, protože když najedou na kámen, většinou to ustojí a závadu dokážou opravit. Opravdu netuším, co se tam mohlo stát," dodal.

Další norné stěny by měly být postaveny i u Hřenska, ale i bez nich by podle hasičů k úniku látek až do Německa dojít nemělo.

 

Právě se děje

Další zprávy