Šéf žalobců otevřel kauzu drahé opravy ústeckého muzea

Radek Nohl Radek Nohl
28. 9. 2011 7:00
Zeman nechává prověřit, jestli policie při hledání korupce nepochybila
Šéf žalobců Pavel Zeman.
Šéf žalobců Pavel Zeman. | Foto: Jan Langer

Ústí nad Labem - Kauzu rekonstrukce ústeckého muzea, která stála bezmála 450 milionů korun, znovu otevřel nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Nechá prověřit postup státního zastupitelství i policie v Ústí nad Labem, která případ odložila. "Kontrola by měla být skončena během měsíce," potvrdila Aktuálně.cz mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Jedná se přitom o další šetření, které se týká jednoho z nejdražších projektů českého severozápadu, na nějž šly peníze z evropských fondů.

Předražený projekt českého severozápadu?

Oprava muzea měla původně stát 178 milionů korun. Jenže ústecká radnice pod vedením ODS a ČSSD odmítla dotaci ve výši 65 milionů korun a rozhodla, že připraví nový projekt a peníze bude čerpat z Evropské unie.

Kvůli průtahům se rekonstrukce prodražovala a její cena se zastavila až na 446 milionech korun.

Přitom radnice v roce 2007 v čele se současným poslancem ODS Janem Kubatou tvrdila, že i když je rekonstrukce od počátku problematická, neměla by cena přesáhnout 280 milionů korun.

To se nestalo. Kritici přitom už od počátku radnici vyčítali, že cenu rekonstrukce nadhodnotila. Padlo kvůli tomu i první trestní oznámení.

Policie i úřad se shodují: Vše bylo v pořádku

Policie však nezjistila, že by firma Insky, která zakázku získala, nebo její subdodavatelské společnosti patřící i ústeckým "kmotrům" opravovaly muzeum za ceny dražší, než je obvyklé. A tak celou kauzu poslala k ledu.

Pochybení při čerpání dotace teď nezjistil ani Úřad regionální rady Severozápad. "Vše bylo v pořádku," řekla mluvčí Marcela Klíchová o výsledcích auditu, který si nechali zpracovat. Šéf žalobců si tím, že by vše bylo v pořádku, ale jistý není.

Rekonstrukci muzea město plánovalo už od roku 2006, proto budovu muzejníci vystěhovali do provizorních prostor. Od té doby bylo největší muzeum v Ústeckém kraji uzavřené. Zpět do opravené budovy se přestěhovalo více než 1,5 milionu exponátů teprve před několika týdny.

 

Právě se děje

Další zprávy