Živě: Policie zastavila pochod na romskou ubytovnu

Domácí Domácí, Markéta Žižková
17. 9. 2011 19:21
Sledovali jsme, jak Varnsdorfem opět šel pochod proti nepřizpůsobivým
Varndorfskou napjatou situaci chce město řešit s občany
Varndorfskou napjatou situaci chce město řešit s občany | Foto: Jan Langer

Varnsdorf - Varnsdorfem šel v sobotu odpoledne už sedmý pochod proti nepřizpůsobivým občanům v posledních čtyřech týdnech.

Policie zabránila tomu, aby se protestující dostali do bezprostřední blízkosti ubytovny, v níž bydlí místní Romové.

Později zatkla dva muže z davu. Jeden místní provolával rasistická hesla. Měl u sebe dvě dlažební kostky a v krvi tři promile alkoholu, druhý, extremista z Prahy, měl na předloktí vytetované rasistické symboly, uvedla pro agenturu ČTK mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová.

Pochodu předcházela mu dopolední debata v místním kině, která měla napětí mezi "bílými" a Romy uklidnit. Nepodařilo se. Když totiž lidé opouštěli sál, řekli si "všichni sraz ve dvě na náměstí."  V převládaly výpady poti Romům a státu, který podle místních tuto menšinu zvýhodňuje. A to navzdory tomu, že nevládní organizace opakovaně upozorňují na opak. 

Už minulý týden musela proti stejnému pochodu zakročit policie včetně těžkooděnců.

Bouře na Šluknovsku trvají už téměř měsíc a provázejí je pravidelné protiromské demonstrace. Těch se zúčastňují i extrémistická hnutí.

18:30 - Policie oznámila, že během sobotního zásahu ve Varnsdorfu zatkla dva muže, oba kvůli podezření z rasově motivovaných přečinů. Oběma hrozí až tři roky vězení. 

16:50 - Před oběma romskými ubytovnami zůstávají malé skupinky lidí a diskutují s policisty. Zbytek se vydal na náměstí. Lidé se pomalu rozcházejí domů.

16:30 - Antikonfliktní tým sdělil organizátorovi demonstrace Kohoutovi, že od teď je shromáždění nepovolené. Pokud se kdokoliv pokusí proniknout k romským ubytovnám, jedná na vlastní pěst. "Hoši děkujeme," skanduje rozčílený dav směrem k policistům. Většina lidí se vrací na náměstí.

16:05 - Dav se zastavil u romské ubytovny, lidé pískají a křičí. Policie znovu vyzývá k okamžitému rozpuštění akce.

16:00 - Pochod vede Lukáš Kohout v doprovodu antikonfliktního týmu. Dav právě prošel kolem další romské ubytovny, kterou hlídají těžkooděnci. Nad městem se vznáší policejní vrtulník.

15:45 - Policii se podařilo přesvědčit dav k ústupu. Lidé se zvedají, nadávají, že pochod byl povolený a pomalu se vracejí směrem k náměstí.

15:35 - Ultimátum vypršelo. Demonstranti stále zůstávají na silnici a dohadují se s policisty. Na místě operují antikonfliktní policejní týmy. Vyjednávají se svolavatelem dnešní demonstrace Lukášem Kohoutem.

Foto: Markéta Žižková

15:20 - Policie dala demonstrantům ultimátum. Mají se do deseti minut rozejít, jinak zasáhnou těžkooděnci. Z davou se ozývá "Policejní stát" a velká část demonstrujících se posadila na silnici.

15:15 - Pochod demonstrantů se pomalu blíží k ubytovnám. Cestu mu zahradili policisté, kteří nařizují rozpuštění shromáždění kvůli rasovému podtextu.

14:55 - Proslovy na náměstí zakončil starosta Varnsdorfu, který se odmítl účastnit pochodu. Nyní se dav rozpohyboval a poklidně opouští náměstí směrem k ubytovnám.

14:40 - Náměstí je již plné lidí. Lidé cinkají klíči, zní písnička pro pana prezidenta. Za chvíli se má dav vydat na pochod směrem k ubytovnám, kam město sestěhovalo sociálně slabé.

Foto: Markéta Žižková

14:28 - Zazněla hymna. Část demonstrantů má na sobě hokejová trika s národní symbolikou.

14:20 - Demonstrace začala, podle řečníka jsou přítomní jen slušní lidé, žádní extrémisté. Na náměstí jsou lidé všech generací i rodiny s dětmi.

Lidé mají s sebou transparenty a speciální trička.
Lidé mají s sebou transparenty a speciální trička. | Foto: Markéta Žižková

14:00 - Na náměstí ve Varnsdorfu se na protiromskou demonstraci sešlo kolem 300 až 400 lidí a stále přicházejí další. Přišli vyjádřit svou nespokojenost s napjatou situací ve městě. Radikálové jsou však zatím v menšině. Zatím panuje klid, nad hlavami přelétá policejní vrtulník.

12:30 - Diskuse v místním kině právě skončila.

12:20 - Debata sice ještě neskončila, lidé se ale už rozcházejí. Z hloučku se ozvalo "Všichni ve dvě na náměstí."

12:15 - "Kraj situaci řeší a předkládá státu návrhy," slibuje radní Ústeckého kraje Petr Jakubec. Hejtmanka podle něj u ministra vnitra Jana Kubiceho vymohla 70 až 100 policejních těžkooděnců na ochranu místních ve Šluknovském výběžku. Rozčilený pán na to ale reaguje výkřikem "Konec teorií!"

Na náměstí se scházejí lidé, demonstrace má začít za deset minut.
Na náměstí se scházejí lidé, demonstrace má začít za deset minut. | Foto: Markéta Žižková

12:07 - "Vláda nás 20 let odsovala stranou a rozmazlovala nás a mladí se teď nemají od koho učit," prohásil dvaačtyřicetiletý Rom a vyslovil se za zrušení výherních automatů a ukončení "rombyznysu" - tedy jevu, kdy nejen podnikatelé v hazardu a nemovitostech, ale i obce vydělávají na nejchudších. Lidé ho odměnili potleskem.

12:01 - "Vy se jich bojíte a nic neděláte. Všechno jim koupíte a nám nic," lamentuje jedna paní v modrém. Provozovatel ubytovny svaluje vinu na "špatně nastavený sociální systém státu."

11:53 - "Zpaneláků byli přestěhovaní do ubytoven, co s tím teď můžeme dělat?" ptá se řečnicky místostarosta varnsdorfu. A sám si i odpovídá "Modlete sem aby se už tolik nemnožili."

11:50 - "Média jsou cenzurovaná," stěžuje si další paní na údajnou neobjektivnost médií a sklízí aplaus. "Jsme normální lidé, nechceme tady extrémisty, chceme klid. jak to tady bude vypadat, mladí odsud utečou. Jsou ty ubytovny tady nuné?"

11:44 - "Co je to za šaškárnu ty doprovody romských dětí do škol?" ptá se mladý dlouhovlasý muž a sál mu tleská. "Slyšel jsem drb, že do té ubytovny vrazíte deset milionů," pokračuje muž. Starosta potvrdil, že o rekonstrukci se začalo jednat už před děma lety.

11:37 - Protože se o to nestaráte, schyluje se tu k výkřikům typu Cigáni do plynu, vytýká jeden staší pán poslanci Foldynovi. Ten se hájí, že je v opozici, ale chce s věcí něco dělat a přijmout nové zákony. "Děláš si z toho politickou agitaci? Mlč!" volá na něj sál.

11:32 - "Já už jsem na nervy," tvrdí jedna mladá maminka. "Děti mi napadli cigáni šutrama," stěžuje si. "Házeli po mně kamení," potvrzuje její malá dcera. Lidé ale křičí "neplaťte do toho děti."

11:30 - "Já po nich uklízet nebudu," prohlašuje pronajímatel ubytovny. "Tak je vyhoď," křičí na něj publikum. "Na ubytovnu jsou sestěhovaní Romové z celého města, nepřišli odjinud," vasvětluje pronajímatel. "Město pouze zprostředkovává příspěvek na bydlení."

11:28 - "Odpoledne to do nás zase naperou," předvídá někdo z davu další střety s policií. Někdo se ozve, že někteří policisté v civilu fungují jako provokatéři, kteří házejí kamením.

11:22 - Foldyna chce 60 dní klidu na řešení situace a tvrdí, že Nečas "není chlap." Lidem se ale nezavděčil. Pískají, křičí a volají, ať už mluví další.

11:21 - Jednou z příčin dnešních problémů na Šluknovsku, kde vládne velké napětí ve vztazích mezi starousedlíky a Romy, je podle premiéra Petra Nečase v minulosti až příliš štědře nastavená sociální politika. Pro řadu lidí je stále výhodnější pobírat sociální dávky než legálně pracovat, uvedl dnes na konferenci starostů ODS v Brně.

11:18 - Dostavil se poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. "Je dobře, že se lidé Praze bojí, že jste rozpoutali kolotoč," říká. Chce rušit místa v ubytovně a postavit holobyty za městem. Prostřednictvím veřejně prospěšných prací si je mají Romové postavit sami. Foldyna slibuje, že sestaví požadavky pro vládu. 

11:11 - Lidé kritizují, že radnice dovolí, aby provozovatel ubytovny bral od Romů horentní nájmy.

11:05 - Někteří lidé z publika se nespokojeně zvedli a opustili sál.

11:03 - Ředitel Šimáček odpovídá, že jeho agentura působí ve více městech, Romy ale nelze převážet. Lidé křičí, kdo sem Romy poslal. "Kdo je sem poslal? Vem si je do baráku! Vem si je do Prahy" Naštvaný pán přišel k pódiu. "Vy jste je sem přitáhli," křičí na Šimáčka. "Šimáčku, lžeš!" přidává se sál.

10:59 - Starší pán se ptá, proč Agentura pro sociální začleńování nezačleňuje Romy někde jinde, kde je práce. "Do Prahy s nima," ozve se z davu. Prý tu vládne diskriminace bílých, s těmi se nikdo nebaví, zatímco Romům se přispívá, míní muž.

10:55 - Starosta Martin Louka se vyjádřil, že policejní zásah nevítal, lidi ale na něj křičí, že s ním naopak souhlasil. "Venku už zase stojí těžkooděnci. Proč," zní ze sálu.

10:52 - Slovo si bere sociální pracovnice, která pracuje s místními romskými dětmi. Nájem v ubytovně je podle ní nehorázně vysoký. Romové podle ní ani nemají motivaci, neco se svou situací dělat. Ze sálu na ni křičí, že oni musejí tvrdě praccovat, aby vůbec něco měli.

10:50

- Muž středního věku obviňuje starostu, že situaci neřeší a nechodí mezi lidi. Někdo ze sálu křičí, že na lidi kašle, ti nemají zastání a jen je bije policie. Lidé podle něj musí do ulic.

10:44 - Paní, která bydlela vedle ubytovny, žádá, aby město zavedlo pro ubytovny docházkový pořádek a vzít dávky těm, kteří chodí do hospod a heren. Sklízí aplaus. Romové se prý místním smějí do očí, opět se vrací téma potřeby řešit problém prostituce. Žena zdůrazňuje, že jsou i pracovití Romové a sál s ní souhlasí.

10:40 - Starší pán z problémů viní stát. A vrší otázky: Jak starosta zabezpečí, aby romské děti chodily do školy? Mladší žena reaguje na Romku, která sál obvinila z rasismu. Je její sousedkou a prý "je nejsprostší ze všech."

10:36 - Romská dívka se ptá, proč lidé napadají ji a její děti. Lidé na ni pobouřeně křičí. Ona odpovídá, že jsou rasisti. Hlasitě na sebe křičí.

10:34 - Mladá žena se rozhovořila o hrozných podmínkách na ubytovnách, kde podle ní "žijí jak prasata". Chce, aby dveře z ubytovny vedly jen na hlavní třídu, protože Romové podle ní "po městě hází bordel, pořvávají jejich děti a hlasitá hudba." Další muž se ptá, jak je možné, že proti lidem policie tak tvrdě zasáhla a žádá odstoupení zastupitelstva.

10:30 - Starosta Varnsdorfu čte zprávu Martin Louka čte zprávu policie za poslední měsíc. Ve městě podle ní působí proti normálu o 20 policistů víc. Starší pán z hlediště se ozval, že si nepřeje, aby ve městě nežili další nepřizpůsobiví "paraziti", za což sklidil nadšený potlesk. Policie se podle pána věnuje jen papírování, zloději a prostitutky se mají podle něj z města "vyčlenit".

10:25 - Někteří lidé v sále se rozčilují, že nechtějí, aby diskusi natáčela Česká televize. Podle nich jsou totiž média lživá.

10:15 - Kino je téměř plné, diskuse začala. Mluví ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček. Zdůraznil, že chápe, že místní jsou naštvaní a že situaci je potřeba řešit. Lidé na něj pokřikují, ať raději mlčí a podobně, hlásí z místa reportérka Aktuálně.cz. 

 

Právě se děje

Další zprávy