Krademe my, kradete i vy, vzkazují malí Romové

Tomáš Netočný
12. 9. 2011 7:15
Svědectví z Varnsdorfu: Bojovný víkend skončil, nenávist ve městě zůstala
"Romové i bílí ve Varnsdorfu tady musí začít komunikovat o svých problémech," říká aktivista Kumar Vishwanathan. Kromě policistů je zatím jediný, kdo se pokusil mluvit s rozzlobenými lidmi před romskou ubytovnou.
"Romové i bílí ve Varnsdorfu tady musí začít komunikovat o svých problémech," říká aktivista Kumar Vishwanathan. Kromě policistů je zatím jediný, kdo se pokusil mluvit s rozzlobenými lidmi před romskou ubytovnou. | Foto: Jan Langer

Varnsdorf - Třikrát během osmi dnů šli obyvatelé Varnsdorfu ulicemi města a protestovali proti Romům. Poprvé v sobotu 3. září a uplynulý pátek i sobotu znovu.

Na první pohled je město plné nenávisti a strachu. Vachrlaté soužití Romů a bílých obyvatel se zhroutilo, podobně jako v sousedním Rumburku, a hromadnému násilí jsou teď schopny zabránit jen stovky policistů speciálních pořádkových jednotek.

Přesto není město rozdělené úplně. Čtyři romské ženy v reflexních vestách doprovázejí děti z bílých rodin na cestě do školy i domů, aby se nebály procházet kolem ubytovny v bývalém hotelu Sport. Najala je k tomu radnice.

A svůj dětský pokus o dialog a nadsázku udělali školáci z ubytovny v Masarykově ulici. Namalovali barevné plakáty, které před shromážděním vyvěsili do oken. "Krademe my, kradete i vy," vzkázaly například romské děti bílé většině, která přišla demonstrovat pod jejich okna.

Aktuálně.cz přináší svědectví o tom, co se během posledních dnů ve Varsndorfu odehrálo.

Svědectví č. 1 - Půjdeme zase

Obyvatelé Varnsdorfu si na pochody proti Romům začínají zvykat. V pátek 9. září šel zástup ulicemi města a hned druhý den zase.

Na pochod k romským ubytovnám se z náměstí ve Varnsdorfu pravidelně vydávají už tisíce lidí.
Na pochod k romským ubytovnám se z náměstí ve Varnsdorfu pravidelně vydávají už tisíce lidí. | Foto: Ondřej Besperát

Průvod už má svou přesnou trasu. Z náměstí Edvarda Beneše do Masarykovy ulice, kde je u romské ubytovny první zastávka. Odtud potom kolem divadla k bývalému hotelu Sport s druhou ubytovnou.

Jen pořadí obou zastavení bylo v pátek a v sobotu opačné. Když policisté na koních a s vodním dělem za zády rozehnali útočníky u Sportu, vydal se dav do Masarykovy ulice. „A za týden zase, slibovali si lidé večer u piva."

Svědectví č. 2 - Cikáni i policajti

Snad každý ve Varnsdorfu tvrdí, že má s Romy svou osobní zkušenost, že z nich má strach. „Synovi je šestnáct, ale do setmění musí být doma. Copak je to normální?" ptala se v pátek na náměstí žena v letním kostýmu.

Zpráva o přepadení na varnsdorfském sídlišti, ze kterého jsou podezřelí Romové, se koncem týdne roznesla městem během několika hodin. „V noci nás mlátí cikáni, ve dne policajti," křičela jiná žena, když speciální jednotky rozháněly dav.

K nenávisti vůči Romům se tak přidala zloba na policisty. Kameny a láhve u mostu přes řeku Mandavu neházeli na těžkooděnce jen holohlaví extremisté, kteří do Varnsdorfu přijeli na mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti, ale také místní lidé. „Ochránci černé přírody," říkají těžkooděncům.

Svědectví č. 3 - Mluvte s námi

S lidmi ve Varnsdorfu o jejich problémech nikdo nemluví. „Kde je starosta ?" skandovalo náměstí před radnicí.

Foto: Ondřej Besperát

Starosta Martin Louka z Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst se však zatím k veřejnému vystoupení neodhodlal. „Nenechali by mě mluvit. Vypískali by mě," vysvětloval. „Najdu jiný způsob, jak s lidmi komunikovat."

Během pochodů k romským ubytovnám je přitom o diskuse zájem. Členové policejního antikonfliktního týmu, kteří mají uklidňovat rozvášněný dav, už v ulicích Varnsdorfu vyslechli stovky lidí.

Debatují s nimi účastníci pochodů, ale také skupinky těch, kteří jen přihlížejí na chodníku nebo před domy a za ploty svých zahrad.

Svědectví č. 4 - Svět nás vidí

Kromě zášti vůči Romům a policii se Varnsdorf zlobí také na novináře. Zprávy o útocích na romské ubytovny patří v médiích k nejsledovanějším a tolik reportérů, fotografů, kameramanů a jejich štábů, jako během posledního víkendu, lidé ve svém městě ještě neviděli.

„Ničemu nerozumí, neznají to tady. Dělají z nás rasisty, před celou republikou," prohlásil muž v montérkách během oběda v restauraci nedaleko varnsdorfského náměstí.

„Nefoť moji holku! Kdo ti to dovolil?" křičel zase asi dvacetiletý mladík na reportéra, když namířil objektiv na dívku sedící na mladíkových ramenou. Trčela z davu a povzbuzovala další účastníky pochodu, kteří nadávali policistům v černých helmách.

Svědectví č. 5 - Rasismus na jazyku

Účastníci pochodů o sobě tvrdí, že nejsou rasisté, že chtějí jen pořádek a bezpečnost ve svém městě. „Ti nám tady ještě chyběli," prohlásil penzista na autobusovém nádraží, když v sobotu odpoledne vystoupila z autobusu skupina holohlavých mužů v černých bundách.

Nejsme rasisté, říkají o sobě lidé ve Varnsdorfu.
Nejsme rasisté, říkají o sobě lidé ve Varnsdorfu. | Foto: Ondřej Besperát

Přesto se místní lidé k přespolním extremistům přidali. Tleskali s nimi předákovi Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáši Vandasovi a potom společně skandovali „Čechy Čechům!" pod okny romských ubytoven.

„Dejte mi zápalnou láhev, vypálíme ty špíny," prohlašoval asi patnáctiletý chlapec. „Spalte ty černé huby," hrozila zase žena v herně s výčepem směrem k ubytovně Sport, když za okny létaly kameny, rachotily policejní petardy a vodní dělo rozhánělo dav. Podnik byl plný lidí, všichni v tu chvíli souhlasili.

Svědectví č. 6 - Peníze teď nejsou problém

Nepokoje ve Varnsdorfu sledoval z ústraní ministr vnitra Jan Kubice. V České televizi v neděli uvedl, že policejní akce ve Šluknovském výběžku stály o víkendu 3 miliony korun. Přítomnost speciálních policejních jednotek v tomto regionu během minulých dvaceti dnů přišla na další tři a půl milionu.

V sobotu měla policie na Šluknovsku šest set policistů, převážně ze speciálních pořádkových jednotek, včetně mužů se psy a jízdního oddílu. Ve Varnsdorfu zasahovalo vodní dělo a k dispozici byly tři policejní vrtulníky.

„Policejní sbor takové náklady musí unést, protože musí dbát na dodržování pořádku," uvedl v ČT Jan Kubice.

Svědectví č. 7 - Hned se rozejdeme

Právě finance, kterými teď vláda musí hradit náklady na mimořádné policejní akce, jsou jedním z argumentů, kterými lidé v ulicích Varnsdorfu vládu nejvíce kritizují.

Všichni ve Varnsdorfu vědí, že policistům z místního obvodního oddělení chybí například peníze na benzín. „Ať přijde ministr vnitra a řekne nám, co udělá, aby ve městě bylo bezpečněji. Potom se hned rozejdeme," žádal jeden z demonstrantů policistku z antikonfliktního týmu.

„Policisté zůstanou na Šluknovsku tak dlouho, dokud se situace neuklidní. Ať to stojí, co to stojí," prohlásil během týdne premiér Petr Nečas.

Svědectví č. 8 - Ale vy taky...

Od pondělí do víkendu se mezi Romy i bílými ve Varnsdorfu pohyboval aktivista a sociální pracovník Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití, které působí v Ostravě.

Ochránci Romů ve Varnsdorfu. Speciální pořádkové jednotky a Kumar Vishwanathan
Ochránci Romů ve Varnsdorfu. Speciální pořádkové jednotky a Kumar Vishwanathan | Foto: Jan Langer

„Lidé tady mezi sebou musí začít komunikovat. Jinak se situace bude jenom zhoršovat," uvedl například ve chvíli, kdy mezi Romy na ubytovnu v Masarykově ulici přivedl starostu Varnsdorfu Martina Louku.

Před pátečním pochodem vyzval Kumar Vishwanathan děti z ubytovny, aby nakreslily plakáty, které pak s nimi pověsil do oken. „Krademe my, kradete i vy," napsali školáci s nadsázkou na jeden z plakátů.

Většinu dětských kreseb pak nechali policisté během demonstrace strhnout. „Řekněte lidem na ubytovně, aby se v době shromáždění neukazovali v oknech a nedělali žádná gesta," požádal v sobotu velitel antikonfliktního týmu Kumara Vishwanathana.

 

Právě se děje

Další zprávy