Osvobození školy, jásali studenti po demisi ředitelky

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 9. 2011 11:36
Stávka studentů na litoměřickém gymnáziu končí, zůstávají však ve stávkové pohotovosti
Studenti, učitelé i rodiče protestovali proti ředitelce Bulasové řadu měsíců, nepolevili ani o prázdninách a na začátku školního roku.
Studenti, učitelé i rodiče protestovali proti ředitelce Bulasové řadu měsíců, nepolevili ani o prázdninách a na začátku školního roku. | Foto: SOS GJJ Litoměřice

Litoměřice - Kritizovaná ředitelka litoměřického gymnázia Eva Bulasová odejde k 30. září ze školy.  Dvě sporné výpovědi učitelům však stáhnout nehodlá. Stávka studentů končí, zůstávají však ve stávkové pohotovosti.

Uvedl to jeden z propuštěných učitelů Luboš Nergl. Radní Ústeckého kraje odchod Bulasové přislíbili již ve čtvrtek večer. Část studentů se ani v pátek nevrátila do lavic.

Bulasová médiím řekla, že odchází nikoliv proto, že by si byla vědoma nějakých pochybění, ale pro neustálý psychický tlak, který na ni je dlouhodobě vyvíjen. Má prý obavy o svoje zdraví.

Studenti hovoří o "osvobození gymnázia"

"Studenti začínají od 5.9. normálně chodit do školy, ale zůstávají ve stávkové pohotovosti. Vyhlásí novou stávku v případě, pokud nebudou staženy výpovědi dr. Nergla a Mgr. Živcové. Na zastupitelstvo 7.9. pojedou zástupci petičního výboru, ale studentům doporučujeme věnovat se výuce," stojí v prohlášení organizátorů protestu na jejich stránkách "SOS GJJ Litoměřice".

Studenti gymnázia přivítali zprávu o chystaném odstoupení ředitelky s nadšením, 30. září by se podle nich mělo v Litoměřicích každý rok slavit jako "Den boje za svobodu a demokracii" a "výročí osvobození gymnázia".

Listopadovou revoluci 1989 měli protestující jako svůj vzor, během měsíců svého "odboje" se na facebooku povzbuzovali, že "studenti v listopadu také vytrvali a nakonec zvítězili".

Krajský radní: Nic není rozhodnuto

Podle radního Ústeckého kraje pro školství Petra Jakubce, jenž ředitelku ve sporu podporoval, zatím ale rozhodnuto není. "Jednáme o tom. Včera to bylo prohlášení jednoho z politiků, zatím ale nemá oporu v rozhodnutí rady," řekl Jakubec. Reagoval tak na prohlášení náměstka ústecké hejtmanky Arno Fišery, který ve čtvrtek večer oznámil dohodu o ukončení působení Bulasové na gymnáziu. 

Ředitelka GJJ Litoměřice Eva Bulasová. Kvůli její osobě a stylu řízení školy vznikla litoměřická "studentská revoluce".
Ředitelka GJJ Litoměřice Eva Bulasová. Kvůli její osobě a stylu řízení školy vznikla litoměřická "studentská revoluce". | Foto: SOS GJJ Litoměřice

Protestujícím rodičům, učitelům a studentům ale příslib nestačí. "Požadujeme stažení dvou nezákonně podaných výpovědí," řekla předsedkyně školské rady gymnázia Dana Hrůzová.

Toho se ale dnes nedočkali, ředitelka výpovědi podle Nergla odmítla vzít zpět a zrušila i schůzku se školní radou plánovanou na páteční odpoledne. Právě tam chtěli ředitelčini odpůrci vznést poslední požadavek na stažení výpovědí. "Zatím nevíme, jak budeme postupovat dál. Musíme se poradit," dodal Nergl.

Místo do lavic šli studenti do parku a diskutovali

Ve "stávce" v pátek pokračovali i studenti, podle jejich mluvčího Jakuba Sommerschuha stojí za odvolanými oblíbenými učiteli. "Pokud se potvrdí odchod paní ředitelky, v pondělí bychom mohli protesty ukončit," řekl Sommerschuh. 

Studenti se sešli v parku a diskutovali s některými učiteli a rodiči. Půl hodiny po začátku vyučování jich tam sedělo několik desítek.

Několik stovek lidí se sešlo k protestu už první školní den, na připraveném pódiu se až do odpoledne střídali řečníci z řad studentů, učitelů, rodičů, vedení města i regionálních politiků. Asi dvě desítky učitelů prošly ráno před začátkem demonstrace do budovy školy s psími náhubky na ústech, ředitelka jim novou směrnicí zakázala na demonstraci promluvit.

Protestující: Ředitelka se zbavovala svých kritiků

Odpůrci ředitelky litoměřického gymnázia protestovali proti jejímu setrvání ve funkci již několikrát. Po dvou demonstracích v Litoměřicích se v červnu vydali i na krajské zastupitelstvo. Na čtvrteční demonstraci oznámili, že se opět chystají vystoupit na jednání zastupitelstva 7. září.

Mikuláš 2010 na GJJ Litoměřice: ředitelka Bulasová coby anděl rozdává studentům pamlsky. I tuto situaci organizátoři protestu na svých stránkách připomínají a kritizují: "Studenti a kantoři byli místo výuky svědky trapné situace, kdy si ředitelka plete střední školu s mateřskou školkou."
Mikuláš 2010 na GJJ Litoměřice: ředitelka Bulasová coby anděl rozdává studentům pamlsky. I tuto situaci organizátoři protestu na svých stránkách připomínají a kritizují: "Studenti a kantoři byli místo výuky svědky trapné situace, kdy si ředitelka plete střední školu s mateřskou školkou." | Foto: GJJ Litoměřice

Situaci na gymnáziu před týdnem řešila znovu rada kraje a potvrdila své rozhodnutí z poloviny června ředitelku neodvolat.

Bulasová se podle kritiků zbavovala nepohodlných učitelů, kteří nesouhlasili s jejím stylem vedení školy, především členů odborů. Zmínění učitelé ředitelku v minulosti několikrát kritizovali za údajně špatné zacházení s nadačním fondem školy a neprůhledné zaměstnávání nových pracovníků a zadávání zakázek.

Kvůli zakázce na rekonstrukci podlahy sportovní haly, kterou získala firma, kde pracuje ředitelčin manžel, navíc podali nespokojení učitelé trestní oznámení. Nebyla to navíc jediná zakázka, kterou tato firma od školy dostala.

Rodičům vadil chaos na škole i demotivované děti

Do protestů se velmi aktivně zapojili rodiče, byli i strůjci petičního výboru. Podle stránek SOS GJJ Litoměřice jim vadilo, že za ředitelky Bulasové vládne ve škole chaos, nedodržuje se rozvrh hodin, žáci jsou často bez dozoru, vyučování nových kantorů je nekvalitní, často se děje jen na základě studentských referátů.

Ředitelka se údajně nedostavovala do svých hodin a naopak neustálými návštěvami zasahovala do hodin svých kritiků. Před studenty měla tyto kantory ponižovat, což zejména mladší žáci z prim či sekund těžce nesli, ty starší to spíše demotivovalo.

Rodičům vadilo i rušení oblíbených a kvalitních volitelných předmětů a zavádění jiných, nepotřebných. Stránky SOS GJJ Litoměřice líčí i situaci, kdy se maminky a tatínkové dostavili koncem června na smluvenou schůzkou s šéfkou školy a ona na ně zavolala policii.

Za vyhozené pedagogy dosazovala dle organizátorů protestu lidi bez patřičného vzdělání a vědomostí. Tito nováčkové pedagogického sboru si prý pletli i základní pojmy svého předmětu.

 

Právě se děje

Další zprávy