Ukažte mi policejní spis, tlačil poslanec na žalobce

Radek Nohl Radek Nohl
24. 8. 2011 15:34
Neuspěl. Podle státního zástupce není důvod informace ze spisu uvolňovat
Jiří Šulc míří do sněmovny...
Jiří Šulc míří do sněmovny... | Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Poslanec ODS a bývalý ústecký hejtman Jiří Šulc chtěl získat informace z vyšetřovacího spisu, který se přímo týká exředitele Úřadu Regionální rady Severozápad a jeho blízkého spolupracovníka Petra Kušnierze

Jde o případ, ve kterém je Kušnierz obžalován za údajné zneužití evropských dotací.

A právě tato kauza je jedním z důvodů, proč chce Evropská komise nadobro zastavit tok unijních peněz pro severozápad Čech.

Žádost putovala od předsedy regionální rady Jiřího Šulce až k nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Státní zástupce Vladimír Jan ale nikoho k podrobnostem z vyšetřování nepustil.

"Není to subjekt, který by byl oprávněn do spisu nahlédnout," zdůvodnila náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce Lenka Bradáčová, proč Šulcovu žádost zamítli.

Nechtěl jsem informace pro sebe, tvrdí poslanec

Kušnierz a Šulc mají přitom k sobě velmi blízko. Než byl bývalý ředitel úřadu poslán do vazby, dělal Šulcovi poslaneckého asistenta.

Oba se znají už více než deset let. V době, kdy současný poslanec ODS usedal v křesle mosteckého primátora, pracoval Kušnierz na radnici jako úředník.

Šulc (vlevo) a Kušnierz (vpravo) společně při otevření jedné ze silnic, na kterou šly peníze z EU.
Šulc (vlevo) a Kušnierz (vpravo) společně při otevření jedné ze silnic, na kterou šly peníze z EU. | Foto: www.kr-ustecky.cz

A už tehdy byl obviněn za to, že Most zaplatil firmám za práce, které ale nikdy neprovedly. Státní zástupce nakonec stíhání Kušnierze zastavil. 

"Já jsem nežádal o nahlédnutí do spisu pro sebe, ale pro odpovědného zástupce," odmítl Šulc, že by chtěl informace z vyšetřování jeho blízkého spolupracovníka vynést.

Tím odpovědným zástupcem je podle něj ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo financí a Evropská komise. A právě ta nyní hrozí, že další unijní peníze z Bruselu už na severozápad Čech nepůjdou.

"Důvod je jednoduchý: umožnit financování těch projektů a žadatelů, které nejsou dotčeny žádným vyšetřováním. Bylo by vhodné, aby nebyli trestáni 'nevinní'," zdůvodnil Šulc, proč o nahlédnutí do spisu žádal. 

Úřad sháněl spis všude. Neuspěl

V dopise, který má Aktuálně.cz k dispozici, poslanec píše, že informace ze spisu potřebují proto, aby mohli Evropské komisi poslat odpovídající informace o průběhu vyšetřování Kušnierzova případu

Uvádí v něm ale také, že je regionální rada v této kauze na straně poškozených.

Kušnierz je v současné době ve vazbě.
Kušnierz je v současné době ve vazbě. | Foto: ROP Severozápad

"Není to tak, proto také nebylo nahlédnutí do spisu povoleno," zareagoval státní zástupce Vladimír Jan.

Když úřad neuspěl u ústeckých žalobců, snažil se získat informace jinde. "Žádali jsme o to všude, i u policie," potvrdila mluvčí úřadu regionální rady Marcela Klíchová.

Nikde ale neuspěli. "Není to běžné. Já to zažil poprvé," řekl Jan na to, jak se chtěl úřad k informacím ze spisu dostat.

Podle Bradáčové jsou ochotni podrobnosti z vyšetřování poskytnout Evropské komisi, pokud o ně zažádá. "Zatím nám ale žádný dopis nepřišel," dodala.

Soud s Kušnierzem a dalšími šesti obžalovanými by měl začít za několik týdnů. Bývalému řediteli úřadu hrozí pět až dvanáct let vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy