V Ústí mají lavičky za 60 tisíc. O korupci ale nešlo

Radek Nohl Radek Nohl
10. 8. 2011 10:49
Ústecká policie odložila případ mnohamilionové rekonstrukce parku

Ústí nad Labem - Policisté po několikaměsíčním vyšetřování uzavřeli případ mnohamilionové rekonstrukce největšího parku v Ústí nad Labem.

Kauzu ústecká policie odložila. "Okruh všech potřebných materiálů jsme vyhodnotili a neshledali jsme, že by došlo ke spáchání trestného činu," řekla Aktuálně.cz ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Přitom Úřad regionální rady Severozápad před několika dny ukončil kontrolu, při které zjistil, že ústecká radnice pochybila.

Město přijde nejméně o 381 tisíc ze 76 milionů korun, které měla ústecká radnice na rekonstrukci z Evropské unie získat.

"Typ laviček, které byly instalovány v parku, neodpovídal smlouvě a následné fakturaci," řekla mluvčí úřadu Marcela Klíchová. 

Do parku se kupovaly lavičky za 60 tisíc

Město ale možná přijde o mnohem více. Úřad regionální rady totiž nechal zpracovat další audit. A až bude ukončen, rozhodne, jestli radnici proplatí i zbylých 48 milionů korun. 

V parku jsou lavičky i za 60 tisíc korun.
V parku jsou lavičky i za 60 tisíc korun. | Foto: Aktuálně.cz, Richard Matiašek

Aktuálně.cz zjistilo, že se do největšího ústeckého parku nakoupily lavičky i za 60 tisíc korun. Navíc vysázení nových stromů stálo až třicet tisíc korun. Za několik kašen se zaplatilo 4,5 milionu korun.

Radnice bránila vyšší cenu tím, že byly vybrány lavičky nejlepší.

Podle dostupných informací se rekonstrukcí parku zabývá také Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF. Ten si letos na jaře vyžádal kompletní dokumentaci k projektu.

Senátorka píše unii: Udělejte razii v Česku

Kolem vyplácení unijních peněz na severozápadě Čech se již v minulosti objevilo několik skandálů. Ředitel úřadu Petr Kušnierz, který je dočasně postavený mimo funkci, je nyní spolu s dalšími lidmi obviněný z machinací s dotacemi.

Ministerstvu financí i Evropské unii se nelíbí ani nákup údajně předražených přístrojů Krajskou zdravotní, který byl také hrazený z evropských peněz.

Aktuálně.cz minulý týden upozornilo na to, že mostecká senátorka Alena Dernerová požádala Evropskou komisi, aby prověřila využití unijních dotací na projekty v Česku, a to od roku 2007.

V dopise eurokomisaři pro regionální politiku Johanesi Hahnovi argumentuje především kauzami ze severozápadních Čech. Tvrdí, že úředníci a politici projekty dostatečně nekontrolují.

 

Právě se děje

Další zprávy