Z luk budou parcely. A politik říká, že nic nevydělá

Radek Nohl Radek Nohl
5. 8. 2011 20:00
Vyroste u Ústí další lokalita, kde budou bydlet vlivní politici? Ne, říká člen ODS
Petr Ryšavý je na to, jak nyní Nové Skorotice vypadají, pyšný. Dům tu má i exministr Gandalovič.
Petr Ryšavý je na to, jak nyní Nové Skorotice vypadají, pyšný. Dům tu má i exministr Gandalovič. | Foto: Richard Matiašek

Ústí nad Labem - Politik Petr Ryšavý vlastní u Ústí nad Labem desítky hektarů luk, které se během jednoho dne mohou změnit v lukrativní stavební parcely.

Stačí maličkost. Ústečtí zastupitelé musí zvednout ruku pro nový územní plán, který tuto "zlatou" proměnu obsahuje. O něm budou hlasovat na podzim.

Petr Ryšavý, člen ústecké regionální rady ODS, už v minulých dvou letech prodal v Ústí pozemky za minimálně 25 milionů. O těch, které se mají z luk stát parcelami, však mluví jako o danajském daru.

"Když mi dáte rozumnou korunu, prodám vám je. A když říkám korunu, myslím desetikoruny," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Bývalý ústecký radní už v minulosti skoupil pozemky a investoval ve čtvrti Nové Skorotice, které leží severně od centra Ústí. Dnes tu mají své domy exministr zemědělství Petr Gandalovič, vlivný člen zákulisí ODS Patrik Oulický, náměstek primátora Jan Řeřicha a bydlí tu i Ryšavý.

"Znám se tam se spoustou lidí. Když obejdete majitele domečků, nemyslím ty novináři propírané zastupitele, ale obyčejné lidi, které ode mě pozemek koupili, ze sta procent vám myslím vysvětlí, že jsou se mnou spokojeni," prohlásil politik. 

Navzdory utrženým milionům také říká, že kvůli obřím investicím do Nových Skorotic nevydělá téměř nic. "Neznám široko daleko podobnou lokalitu, která by byla tak poctivě a velkoryse zainvestovaná. A to jsem dělal já ze svého," uvedl.

Aktuálně.cz: Jaké máte plány se statisíci metry čtverečních luk, které jste kousek od Ústí skoupil?

Několik let se bude na pozemcích pást dobytek, říká Ryšavý o loukách, které se změní na stavební parcely.
Několik let se bude na pozemcích pást dobytek, říká Ryšavý o loukách, které se změní na stavební parcely. | Foto: www.svs.cz

Na nejbližší léta pást dobytek.

A.cz: A poté?

Pak se uvidí.

A.cz: Ale jistě víte, že se louky změní na stavební parcely?

Něco jsem viděl.

A.cz: Takže se tam stejně jako v Nových Skoroticích postaví rodinné domky?

Rozhodně nemám nic takového v plánu. Já jsem o to nežádal, to zaprvé. Zadruhé, možnost připojení tady těch lokalit je o tak obrovských penězích, takže si nedovedu představit, že by to v nejbližších letech bylo schopné se zaplatit. Nejsme v Praze. Skorotice jsou ještě jakž takž u města. Byla tam možnost to zainvestovat, ale Strážky... (Pozn. redakce lokalita u Ústí, kde mají být podle nového územního plánu míst luk rodinné domky).

Jedna věc je zainvestovat tu lokalitu, pak se musí nějak připojit a v tom je zakopaný pes. V nejbližších letech si nedokážu představit, že by to byl někdo schopný zaplatit.

A.cz: Takže počkáte několik let a nezasíťované pozemky ve Strážkách prodáte?

S odpuštěním. Když mi dáte rozumnou korunu, tak vám je prodám i dneska. Můžete se stavit. A když říkám korunu, tak myslím desetikoruny.

Tady bydlí politici, podnikatelé i obyčejní lidé, podívejte se:

A.cz: Říkáte, že na to nemáte. To vás tolik vyčerpala lokalita Nových Skorotic. Kolik jste do ní investoval?

Dělám to od roku 1998, je to moje celoživotní práce. Nemám nic podtrženo a sečteno.

A.cz: Jsou to desítky milionů?

Jsou to obrovské peníze. A jestli město tam někde kousek zainvestovalo, tak to bylo zanedbatelné.

A.cz: Všechny pozemky jste již prodal?

V žádném případě.

A.cz: Když prodáte všechny parcely, vrátí se vám investice, kterou jste do lokality vložil?

Pokud je prodám za tu vyšší cenu kolem 1500 korun a v dohledné době by se prodaly všechny, pak ano. Já jsem měl problémy s tou první etapou. To jsem pozemky prodával za směšné peníze. Já jsem pochopitelně nedokázal dosáhnout na tak velké bankovní úvěry, takže jsem musel pozemky prodávat takřka ze dne na den. Byla to moje hloupost.

A.cz: Vybudování další komunikace tu platíte vy?

A kdo jiný? Kdyby teď za mnou město přišlo a chtělo samo z vlastní iniciativy mi na to přispět byť třeba sto tisíci, tak si radši kvůli novinářům nic nevezmu.

 

Právě se děje

Další zprávy