Lavičky za 60 tisíc připraví Ústí o dotaci na nový park

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 8. 2011 12:48
Město zatím přijde o 381 tisíc. Audit však pokračuje, částka tedy nemusí být konečná

Ústí nad Labem - Rada regionu Severozápad městu Ústí nad Labem vyplatí o 381 tisíc korun méně na dotaci na rekonstrukci městských sadů.

Mluvčí rady Marcela Klíchová řekla, že kontrola jejich úřadu odhalila chyby při pořizování vybavení parku. Dodala, že ještě pokračuje audit projektu, částka, o kterou radnice přijde, tak nemusí být konečná.

Rekonstrukce parku stála 83 milionů korun, z toho 76 milionů město mělo získat jako evropskou dotaci. Klíchová uvedla, že úřad zatím radnici proplatil 28 milionů korun za první fázi projektu. Další peníze prý městu nepošle do doby, než skončí celá kontrola. Park byl otevřený loni v říjnu.

Podle úřadu město udělalo chybu při pořizování laviček. Jejich typ a cena prý neodpovídá smlouvě a následné fakturaci. Právě drahé lavičky i za 60 tisíc korun jsou jednou z věcí, na které poukazují kritici rekonstrukce.

Magistrát vysokou cenu laviček odůvodnil tím, že město vybralo jedny z nejkvalitnějších. Vydržely však jen několik týdnu, než je poničili vandalové.

Kašny v parku vyšly na 4,5 milionu, za skluzavku město zaplatilo 580 tisíc.

Chyby při stavbě parku loni odhalila i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Podle ní ústecký magistrát chyboval, když povolil v parku pokácet 152 stromů a stovky křovin.

Podle ředitelky oblastního inspektorátu ČIŽP Jany Moravcové nemohla inspekce ani nikoho pokutovat, protože firma, která stromy pro město kácela, měla pravomocné povolení od magistrátu, o kterém nemohla vědět, že není v souladu s platnými předpisy.

Navíc se stromy v parku kácely až za 50 tisíc, vysazení nového přišlo až na 30 tisíc. Podle odborníka na údržbu zeleně z firmy Baobab se však pokácení většiny stromů vejde do 10 tisíc.

Úřad regionální rady zpracovává žádosti o dotace a jejich vyplácení z takzvaného Regionálního operačního programu (ROP). V něm je pro Ústecký a Karlovarský kraj k dispozici 19,5 miliardy Kč. Kolem dotací se již vyskytlo několik skandálů. Ředitel úřadu Petr Kušnierz, který je dočasně postavený mimo funkci, je nyní spolu s dalšími lidmi obviněný z machinací s dotacemi.

Ministerstvu financí i Evropské unii se nelíbí ani nákup údajně předražených přístrojů Krajskou zdravotní, který byl hrazený z evropských peněz. Krajská zdravotní nakoupila zařízení za 420 milionů a dvěma dodavatelským měla vyplatit až stoprocentní marži.

Mostecká senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz) tento týden požádala Evropskou komisi, aby prověřila využití unijních dotací na projekty v Česku, a to od roku 2007. V dopise eurokomisaři pro regionální politiku Johanesi Hahnovi argumentuje především kauzami ze severozápadních Čech. Tvrdí, že úředníci a politici projekty dostatečně nekontrolují.

 

Právě se děje

Další zprávy