Ústí může přijít o dotaci, kupovalo lavičky za 60 tisíc

Radek Nohl Radek Nohl
12. 5. 2011 16:52
Úřad regionální rady odhalil pochybení při rekonstrukci největšího ústeckého parku
Městské sady v Ústí nad Labem.
Městské sady v Ústí nad Labem. | Foto: Aktuálně.cz, Richard Matiašek

Ústí nad Labem - Ústecká radnice při rekonstrukci parku, který spolykal 83 milionů korun, pochybila.

Při vnitřní kontrole to zjistil Úřad Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad. Městu nyní hrozí, že přijde o část z dotace z Evropské unie.

Deník Aktuálně.cz již loni v listopadu upozornil na to, že se do parku kupovaly lavičky, které přišly i na 60 tisíc korun. Vysázení nových stromů stálo až 30 tisíc korun. Za několik kašen se zaplatilo 4,5 milionu korun.

Mluvčí úřadu regionální rady Marcela Klíchová Aktuálně.cz potvrdila, že radnice pochybila právě při nákupu mobiliáře.

"K nejzásadnějším chybám patří nesoulad některých faktur se skutečností," řekla Klíchová.

Park pod kontrolou Bruselu i policie

Město za rekonstrukci ústeckého parku zaplatilo sedm milionů. Zbytek by měla zaplatit Evropská unie. O některé unijní peníze ale možná radnice přijde. V první fázi by mohla být městu podle Klíchové zkrácena dotace až do jednoho milionu korun.

Vedení města se ve čtvrtek k výsledku kontroly nevyjádřilo. Primátor Ústí Vít Mandík (ČSSD) to pro Aktuálně.cz odmítl komentovat.

Mluvčí města Ivana Solničková nezvedala telefon. České televizi pouze řekla, že si radnice převzala protokol od úřadu regionální rady. "Do pěti pracovních dnů uplatníme právo připomínek," prohlásila pro ČT Solničková.

Rekonstrukci největšího ústeckého parku v současné době prošetřuje policie i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF. Jeho úředníci si již před několika týdny vyžádali kompletní dokumentaci k projektu.

Město odmítá, že by zakázka byla předražená

Foto: Radek Nohl

Ústecká radnice již dříve opakovaně odmítla, že by zakázka byla předražená. Připustila pouze, že například lavičky mohly být levnější.

Podle Solničkové ale byly vybrány jedny z nejkvalitnějších. I ty však po několika týdnech vandalové zničili.

Vyšší cenu prý ovlivnilo několik skutečností. Radnice tvrdí, že práce na parku se díky krátkému termínu realizace a nepříznivým klimatickým podmínkám prováděly značně obtížně a dokonce se některé činnosti musely opakovat.

 

Právě se děje

Další zprávy