Romové blokovali pochod DSSS, rozehnala je policie

ČTK ČTK
9. 4. 2011 18:37
Do Krupky přijela krajní pravice kvůli loni zbitému chlapci
Foto: Ondřej Besperát

Krupka (Teplicko) - V ulicích patnáctitisícové Krupky na Teplicku demonstrovali příznivci krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Jejich pochodu se postavilo na sídlišti Maršov do cesty několik set Romů, kteří odmítli cestu uvolnit a po několika marných výzvách je musela rozehnat policie. Celkem během akce zadržela sedm lidí.

Demonstrující prý pochodem chtějí upozornit na incident, který se tam odehrál před necelým rokem. Dva mladí Romové tehdy brutálně zbili a zneužili dvanáctiletého chlapce.

Vlajky krajní pravice

Demonstranti, mezi nimiž podle vlajek a dalších symbolů převažovali sympatizanti krajní pravice, se shromáždili na nádraží v místní části Bohosudov, odkud pochodovali směrem do města. Jejich počet se podle policejního odhadu vyšplhal na zhruba 150.

U vstupu na sídliště Maršov se davu postavila do cesty skupina více než stovky Romů a levicových radikálů, kteří odmítli poslechnout policejní výzvy a blokovali cestu.

Po několika desítkách minut napjatého čekání policejní jednotky dav rozehnaly. Další stovky Romů přihlížely z oken domů či dalších vyvýšených míst.

Zatímco demonstranti hromadně skandovali hesla jako "cikáni do práce" nebo "Patriku, jsme s tebou," od domů byly slyšet vulgární nadávky a výhrůžky některých zjevně rozlícených místních.

Dav už poté prošel sídlištěm bez větších střetů. "Policie celkem zadržela sedm lidí. Čtyři v době toho incidentu, především pro neuposlechnutí výzvy," řekla policejní mluvčí Ilona Novotná.

Další tři muže zadržela police před koncem pochodu; z davu si vytáhla jednoho z mužů, kteří měli o několik desítek minut dřív projev, a po následné strkanici zadržela další dva lidi.

Připomeňte si březnový pochod DSSS Novým Bydžovem:

"První zadržený je cizinec, jeho projev vykazoval známky rasové nesnášenlivosti a čekali jsme s jeho zadržením, než se dostane pochod na vhodnější prostranství. Další dva byli zadrženi pro napadení úřední osoby a neuposlechnutí výzvy," dodala. Podle informací ČTK je zadržený muž slovenské národnosti.

Sedm set policistů

Před střetem se snažili před Romy sloužit bohoslužbu dva muži, údajně křesťanští duchovní.

"Zpívají, hrají na kytaru a snaží se je zaujmout," popsal situaci před incidentem fotoreportér ČTK, který situaci sledoval. Podle policejní mluvčí přišli římskokatolický a husitský kněz mezi protestující z vlastní iniciativy.

Největší kontroverzi shromážděných vyvolával především výrok odvolacího soudu, který snížil staršímu z Romů trest a celý trestný čin překvalifikoval. Krajský soud původně případ vyhodnotil jako pokus o rasistickou vraždu a poslal jej za mříže na deset let. Právě na rozhodování soudů demonstranti upozorňovali několika transparenty.

Předseda DSSS Tomáš Vandas měl k demonstrantům ještě před začátkem pochodu projev, který upozorňoval na údajný rasismus naruby, který se prý v Česku uplatňuje, a totéž si zopakoval i po průchodu Maršovem.

Na situaci ve městě dohlížely stovky policistů, včetně posádky vrtulníku a jednotky s koňmi. "Pořádkové síly mají zhruba 300 až 400 lidí, celkem bylo do akce zapojených asi 700 příslušníků policie," řekla Novotná.

Policisté zároveň při prohlídkách okolo místa střetu a v autech demonstrujících zadrželi 15 různých zbraní, od baseballových pálek přes tonfy až po mačetu.

Kvůli snížení trestu jednoho z útočníků se sešlo také několik aktivistů na náměstí Jana Palacha v Praze. Kolemjdoucím nabízeli podepsání petice, která má směřovat nejvyššímu státnímu zastupitelství. U něj si chtějí na snížení trestu stěžovat.

 

Právě se děje

Další zprávy