Kmotr Benda chce očistit svou stranu od černých duší

ČTK ČTK
21. 3. 2011 17:27
Petr Benda vyzval k přeregistraci všech členů v Ústeckém kraji
Petr Bend s nově zvoleným předsedou čssd Sobotkou. Benda chce stranu v kraji očistit, podezřelá je i buňka, kterou dříve vedl.
Petr Bend s nově zvoleným předsedou čssd Sobotkou. Benda chce stranu v kraji očistit, podezřelá je i buňka, kterou dříve vedl. | Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Radní Ústeckého kraje Petr Benda (ČSSD) vyzve otevřeným dopisem nové předsednictvo strany, aby nechalo přeregistrovat všechny členy v Ústeckém kraji.

Sdělil to na tiskové konferenci, kde vystoupil společně s Jiřím Paroubkem. Benda chce stranu očistit od spekulací ohledně náboru mrtvých duší, tedy záměrně přijatých straníků, kteří hlasují podle něčích pokynů. Výjimku chce jen pro Litoměřicko, kde se členové nově registrovali vloni.

Na počátku letošního března požádala předsednictvo strany o přeregistraci členů také místní organizace v Libčevsi na Lounsku. Nové krajské vedení v čele s Arno Fišerou ji viní z toho, že nabírala černé duše. Spory se táhnou už od začátku roku, kdy skončil v jejím čele právě Petr Benda.

V obci s 800 obyvateli je ve straně každý sedmý dospělý a díky dalším členům z okolí je tamní organizace třetí nejsilnější v celém kraji.

"Kdybych kandidoval na předsedu krajského výboru, chtěl jsem to předložit delegátům sněmu jako návrh usnesení," vysvětlil Benda. Podle svých slov začne veřejně bojovat za to, aby se ukázalo, kde skutečně ty černé duše jsou.

Krajské vedení má o úmyslech pochybnosti

Krok vedení místní organizace sice vítá, ale příliš mu nevěří. "Já to vítám, ale pořád mi nepřijde fungování té organizace příliš standardní. Je to jediné místo v republice, kde vyrostl počet členů takovým způsobem, v roce 2007 jich tam bylo sedm," řekl počátkem března předseda krajské ČSSD Arno Fišera.

Předseda libčeveské místní organizace Karel Vrba připouští, že pokud přeregistrace dopadne podle jeho představ, role se prohodí a naopak bude sám požadovat přeregistraci v ostatních okresech. Vrba se vrátil do strany po parlamentních volbách. Předtím odešel, když vyšlo najevo, že byl v minulosti odsouzen za násilnou trestnou činnost.

 

Právě se děje

Další zprávy