Rom brutálně bil a týral hocha, soud mu trest zmírnil

Radek Nohl Radek Nohl
17. 3. 2011 16:28
Vrchní soud v Praze rozhodl, že se Rom dvanáctiletého hocha nepokusil zavraždit

Praha - Romského mladíka, který loni s komplicem zmlátil, týral, znásilnil a okradl dvanáctiletého chlapce, odsoudil ve čtvrtek pražský vrchní soud k pěti rokům vězení.

Od ústeckého krajského soudu přitom sedmnáctiletý hoch odešel pokus o vraždu.

Ten ale pražští soudci Romovi neprokázali. "Proto dostal maximální pětiletý trest vězení," řekl Aktuálně.cz mluvčí pražského vrchního soudu Jan Fořt. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu pouze podat dovolání.

Soud se mimo jiné ztotožnil i s tím, že byl útok Romů na dvanáctiletého chlapce - etnického Čecha - rasistický. Vypovídalo o tom mimo jiné to, že se útočníci oběti zeptali, zda ví, co dělal Hitler za války s "cikány" v koncentráku. A dodali, že to budou teď oni dělat jemu, protože je "bílej."

Odsouzený mladík je retardovaný, znalci mu spočítali IQ na 41 bodů. 

Chlapec přežil jen zázrakem

Podle policie dvojice na svou oběť narazila u vlakového nádraží v Krupce na Teplicku. Nejdřív chtěli teenagera okrást, když ale zjistili, že u sebe nemá nic cenného, rozhodli se pomstít.

Odvlekli ho k potoku, kde ho několik hodin týrali, bili a znásilňovali. Nutili ho mimo jiné polykat sperma. Chlapec se musel svléknout do slipů, vlézt do potoka, kde dělal kliky a stojky. Kopali ho do hlavy a shodili z můstku do vody.

Podle soudu bylo jen otázkou štěstěny, že chlapec nezemřel.

Tím ale neskončili. Dvanáctiletý hoch si musel na blízkém poli házet na hlavu dřevěnou desku. Šlapali na něj, bili ho do žeber a do hlavy. U stromu ho mlátili páskem s kovovou sponou a udeřili klackem do zad.

Nepřiměřené tresty už přivedly k soudu nejednoho rodiče. Ilustrační foto.
Nepřiměřené tresty už přivedly k soudu nejednoho rodiče. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Po 3,5hodinovém týrání nechali útočníci chlapce ležet na zemi a odešli. Těžce zraněný kluk se doplazil na nádraží, kde mu lidé zavolali pomoc. Znalci potvrdili, že s takovým počtem zranění mohl do tří až šesti hodin bez pomoci zemřít.

Napadený hoch skončil na jednotce intenzivní péče. V ústecké nemocnici strávil patnáct dní. Kromě jiného měl natrženou slezinu, mnohočetné pohmožděniny na celém těle, zlomené žebro, pohmožděná játra a slinivku. Chlapec je prý stále zamlklý a bere antidepresiva.

Zmlácený hoch dostal od lidí peníze, ale i notebooky

Psycholožka Štěpánka Tůmová řekla, že sedmnáctiletý útočník je negramotný, protože chodil do školy jen dvě hodiny denně. "Jeho chování již nelze změnit," dodala Tůmová. Až ho propustí z věznice, bude podle ní znovu krást a přepadávat lidi.

Soudkyně ústeckého krajského soudu Kamila Elsnicová, která Roma na podzim odsoudila k deseti letům vězení, Aktuálně.cz řekla, že nižší trest mu tehdy dát ani nemohla.

"Chlapec bude mít následky na celý život. Za dobu, kterou ho týrali. Za to, že mladistvého již nebude možné napravit. Za to, že selhaly všechny výchovné pohovory. Za to, že je proti němu v současné době vedeno x dalších trestních řízení. Proto mu soud za toto brutální lynčování udělil trest na samé horní hranici zákonné výměry," prohlásila Elsnicová na podzim.

Rom bude muset také postoupit zabezpečovací detenci a zaplatit týranému chlapci 85 500 korun.

Na podporu dvanáctiletého zmláceného kluka bylo před časem zřízeno konto. Lidé mu poslali peníze, ale i notebooky nebo mobilní telefony.

 

Právě se děje

Další zprávy