Lanovka na Větruši nejezdí, má potíže s lanem

ČTK ČTK
14. 3. 2011 16:05
Lanovka kvůli málo napnutému lanu od soboty nejezdí, rozjet by se měla v úterý
Výletní zámeček na Větruši
Výletní zámeček na Větruši | Foto: Richard Matiašek

Ústí nad Labem - Lanovka na Větruši v Ústí nad Labem od soboty nejezdí, má málo napnuté tažné lano.

V neděli byl lanovku zkontrolovat technik od dodavatele, obnovení provozu Dopravní podnik města Ústí nad Labem plánuje na pondělí nebo úterý. Podle jeho mluvčího Milana Knotka nebyla bezpečnost cestujících ohrožena.

"Napínací systém tažného lana je za standardních podmínek regulován v rozmezí 92 až 108 procent napínací síly. Současný stav spočívá v tom, že se uvedená síla pohybuje okolo hodnoty 90 procent a nelze ji zvýšit - dotlakovat," uvedl mluvčí.

Cestující museli zpět autobusy

Bezpečnostní systém lanové dráhy proto nedovolil její další provoz.

Cestující, kteří před sobotní odstávkou kolem půl čtvrté na Větruši přijeli, museli zpět do města přistavenými autobusy.

"Technici Dopravního podniku města Ústí nad Labem jsou v kontaktu s dodavatelem technologie lanové dráhy a snaží se problém intenzivně vyřešit," dodal Knotek.

První potíže měla lanovka už v prosinci

Lanovka je stále ve zkušebním provozu. Žádný problém, který se dosud objevil, nepovažuje Dopravní podnik za vážný. První potíže s lanem měla lanovka již v den svého spuštění vloni 7. prosince, tehdy se vlivem velkého zatížení protáhlo o 2,5 centimetru a bezpečnostní systém kabiny zastavil.

Lanovka spojující obchodní centrum a zámeček Větruše je nejdelší bez podpěrných sloupů v Česku, měří 330 metrů. Stála zhruba 80 milionů korun, z nichž většinu zaplatila Evropská unie.

Dvě kyvadlově jezdící kabiny pro 15 osob vzdálenost překonají za dvě minuty. Lano, na kterém obě kabiny visí, měří 760 metrů a má průměr 3,6 centimetru. Lanovka překonává padesátimetrové převýšení. V provozu je každý den od 08:00 do 22:00 každých 15 minut, jednosměrná jízdenka přijde na 15 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy