Učitelé požadují odvolání ředitelky litoměřické školy

ČTK ČTK
3. 2. 2011 16:42
Kraj ředitelku gymnázia odvolat odmítl, ve škole vznikly odbory
Litoměřická radnice
Litoměřická radnice | Foto: foto.mapy.cz

Litoměřice - Někteří učitelé litoměřického gymnázia nesouhlasí se způsobem, jakým školu vede ředitelka Eva Bulasová, a požadují její odvolání.

Po jednání vedení školy se zástupci Ústeckého kraje se situace nezklidnila, kraj odvolání Bulasové rezolutně odmítl, řekl jeden z účastníků jednání, výchovný poradce školy Luboš Nergl.

"Jednání skončilo obrovským konfliktem, se kterým se teď musí vypořádat obě strany. Na začátku nám oznámili, že s námi nehodlají diskutovat, že nám přijeli oznámit stanovisko kraje," řekl Nergl po setkání se zástupci kraje. "Vůbec nás nepustili ke slovu. Mluvili s námi, jako se mluvívalo před rokem 1989," tvrdí.

Učitelé: hospodaření ředitelky je špatné a neprůhledné

Učitelé kritizují údajně špatné zacházení s nadačním fondem školy a neprůhledné zaměstnávání nových pracovníků a zadávání zakázek. Kvůli zakázce na rekonstrukci podlahy sportovní haly, kterou získala firma, kde pracuje ředitelčin manžel, podali učitelé trestní oznámení.

Podle ředitelky Bulasové se ve škole vyskytla určitá skupina nespokojených učitelů, z jejichž strany padla vůči ní závažná obvinění. "V současné době nadřízené orgány konají na škole kontrolu. Já vyčkám a nebudu se k ničemu vyjadřovat, dokud tato kontrola nebude u konce," uvedla.

Zástupce hejtmanky Pavel Kouda považuje situaci na litoměřickém gymnáziu za účelově vyvolaný skandál. Brání se proti nařčení, že s ředitelkou mají nejen pracovní vztahy. "S paní ředitelkou mám společného leda to, že jsem byl u jejího jmenování a v nelehkém období jsem ji přišel podpořit," řekl Kouda.

Litoměřice žádají kraj o prošetření situace

Situace ve škole je i nadále velmi vyhrocená. "Myslím, že také kvůli tomu, že pedagogové o těchto záležitostech promlouvali i s dětmi," podotkla ředitelka.

Znepokojené je i zastupitelstvo města Litoměřic a žádá kraj, který je zřizovatelem školy, o důkladné prošetření.

Učitelé koncem minulého školního roku založili odborovou organizaci. "Ředitelka Bulasová začala rozhodovat autoritativně ve všech oblastech školního života. Názory kolegů ji zcela přestaly zajímat," zněl důvod pro založení organizace.

Na podporu pedagogů z litoměřického gymnázia vznikla i petice, kterou mohou lidé podepisovat do pátku 4. února. V pondělí ji její iniciátoři předají na krajský úřad. Vznikla také stránka na Facebooku, kde jejich požadavky podporuje několik stovek lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy