Pod Krušnými horami leží smog, zhoršily ho ohňostroje

ČTK Jan Němec (redaktor) ČTK, Jan Němec (redaktor)
1. 1. 2011 11:59
Situace se postupně zlepšuje, stav regulace ale platí dál
Foto: Tomáš Netočný

Ústí nad Labem - Ústecko se na začátku nového roku potýká se smogem a situaci nakrátko zhoršily i novoroční ohňostroje.

Podkrušnohorskou pánev stále přikrývá smog. Kraj trápí především koncentrace větších částic polétavého prachu. Právě ohňostroje situaci krátkodobě zhoršily, protože škodlivé částečky z ohňostrojů se  ve smogu hůře rozpouštějí.

Po odeznění ohňostrojů se ale situace postupně zlepšuje, na některých měřicích stanicích Českého hydrometeorologického ústavu už klesla koncentrace prachu pod hranici povolených hodnot. Stav regulace omezující největší znečišťovatele ale zatím dál trvá. Bude ho možné zrušit až v neděli večer, pokud se budou rozptylové podmínky dále zlepšovat.

Ještě ráno hlásily vyšší koncentrace stanice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích a také v Litoměřicích. Meteorologové tak i nadále varují, aby zvláště děti raději nevycházely, protože pro ně může být pobyt venku škodlivý.

"Může to mít negativní dopad i na imunitní systém," řekl Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejhorší situace byla v pátek na Mostecku, především v jeho části na úpatí Krušných hor.

Měřicí stanice v Lomu u Mostu zaznamenala odpoledne okamžitou koncentraci 665 mikrogramů na metr krychlový. To je zřejmě krajský rekord letošní zimy -limit pro 24hodinovou koncentraci polétavého prachu je 50 mikrogramů na metr krychlový.

 

Právě se děje

Další zprávy