Dotace vyvolávají otázky, dostali je blízcí politiků

Martina Machová Radek Nohl Martina Machová, Radek Nohl
24. 12. 2010 10:47
Vylučovat někoho ze soutěže jen proto, že je něčí kamarád, není fér, hájí se politici
Společnost Ekofin PC dostala dotaci 80 milionů korun na stavbu luxusního hotelu. Jediným jednatelem je tu primátor Ústí Vít Mandík (ČSSD)
Společnost Ekofin PC dostala dotaci 80 milionů korun na stavbu luxusního hotelu. Jediným jednatelem je tu primátor Ústí Vít Mandík (ČSSD) | Foto: Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Dotace, které v uplynulých týdnech schválil Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústeckém kraji, vyvolávají řadu otázek.

Deník Aktuálně.cz již dříve upozornil, že 80 milionů korun na stavbu luxusního hotelu dostala společnost Ekofin PC. V ní je jediným jednatelem primátor Ústí nad Labem Vít Mandík (ČSSD).

Nyní vyšlo najevo, že mnohamilionové dotace poputují i do dalších firem, které vedou přátelé vlivných politiků nebo dokonce členové ODS a ČSSD.

Jak potvrdila mluvčí Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Marcela Klíchová, peníze z evropských fondů získala například firma občanského demokrata Ahmada Raada.

Na stavbu ubytování hotelové typu v Chomutově dostane 55 milionů.

"Jen kvůli tomu, že jsem členem ODS, nemohu podnikat? Nedělám nic nemravného, jen jsem využil zákonných možností, které mi stát dal," prohlásil Raad, který má blízko k Alexandrovi Novákovi, bývalému senátorovi a svého času jednomu z nejvlivnějších členů ODS.

Společně sedí v představenstvu společnosti Talwin.

Václav Prokeš, exmajitel Corrada, znovu na scéně

Pověstný hotel Corrado a v něm Jiří Paroubek a Petr Benda
Pověstný hotel Corrado a v něm Jiří Paroubek a Petr Benda | Foto: Aktuálně.cz

K 35 milionům na modernizaci teplického hotelu Panorama si přišel i Václav Prokeš, přítel předsedy ČSSD v Ústeckém kraji Petra Bendy a bývalý vlastník hotelu Corrado, který dnes patří Corporeal Property Invest. S vedením podniku mu pomáhal jeho bratr Martin.

Oba mají blízko k sociální demokracii. Martin Prokeš je členem Okresního výkonného výboru ČSSD v Teplicích a sedí v komisi rady kraje pro sport a tělovýchovu. Václav zastupuje sociální demokracii v komisi pro regionální rozvoj a cestovní ruch.

Deník Aktuálně.cz již v minulosti informoval, že hotel Corrado využívaly pro své podnikání prostitutky. Informace vycházely z hlášení městské policie, která jezdila do podniku řešit jejich spory se zákazníky. Tehdejší majitel informace odmítl.

Benda tvrdil, že s provozem hotelu nemá nic společného. V době, kdy již měla firma Corporeal Property Invest dům od Václava Prokeše pronajatý, ovšem Lidový dům v čele s Jiřím Paroubkem organizoval petici, jež měla jméno hotelu očistit.

Projekty obodují hodnotitelé, které ani neznám, tvrdí Benda
Projekty obodují hodnotitelé, které ani neznám, tvrdí Benda | Foto: Ludvík Hradilek

"Máme co dočinění s bratrstvem kočičí pracky. Je to takové já na bráchu, brácha na mě," řekl krajský zastupitel Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz).

Politici: My nic, to hodnotitelé

Ve výboru regionální rady je většina politiků ze sociální demokracie.

Benda i předseda regionální rady Jiří Šulc (ODS) zpolitizování rozdělování peněz z Evropské unie odmítají.

"O dotaci může požádat kdokoliv. Projekty obodují hodnotitelé, které ani neznám," tvrdí předseda ČSSD v Ústeckém kraji. "Projekt nemůžu vyloučit nebo mu naopak pomoci, když se mi bude líbit."

Členové výboru regionální rady

  • Petr Benda (ČSSD)
  • Arno Fišera (ČSSD)
  • Jaroslav Komínek (KSČM)
  • Pavel Kouda (ČSSD)
  • Josef Macík (ČSSD)
  • Martin Strakoš (ČSSD)
  • Jiří Šulc (ODS)
  • Jana Vaňhová (ČSSD)
  • Zdeněk Berka (ČSSD)
  • Martin Havel (ČSSD)
  • Josef Hoha (Koalice pro KK)
  • Tomáš Hybner (ČSSD)
  • Václav Jakubík (KSČM)
  • Josef Novotný (ČSSD)
  • Josef Pánik (ČSSD)
  • Eva Valjentová (KSČM)

Předtím než se projekt dostane na stůl výboru regionální rady, musí projít administrativní a formální kontrolou. Je hodnocen pracovníky úřadu regionální rady, externími hodnotiteli a oboduje ho i hodnotící komise.

V pořádku podle Šulce bylo i přidělení peněz projektu Ahmada Raada, člena místního sdružení ODS v Kadani. Stavba budov s ubytováním hotelového typu za více než sto milionů korun začne nejpozději začátkem ledna.

"Vylučovat někoho z rovné soutěže jen pro politickou příslušnost či na základě subjektivního zjišťování, zda je někdo někoho přítelem, by bylo porušením nejen předpisů, ale i Listiny základních práv a svobod," řekl Šulc.

Kritici: Je to klientelismus, podivná shoda náhod

Podle Davida Ondráčky z Transparency International ale podobný postup ukazuje, že regionální operační programy jsou zpolitizované.

"Přestože je vše podle zákona, je zde extrémní politický klientelismus," řekl Aktuálně.cz ředitel české pobočky organizace, jejímž posláním je snižovat míru korupce.

Rozdělování dotací kritizují i někteří politici. "Je to příliš velká a podivná shoda náhod. Efektivita čerpání peněz z Evropské unie kvůli tomu kulhá na obě nohy," prohlásil poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).

"Výbor se při svém rozhodování řídí výhradně bodovým hodnocením projektů," brání postup Petr Benda.

"Každý se bude ptát, zda skutečně rozhodla kvalita projektu," oponuje Ondráčka. "Je ale velmi těžké prokázat, že při hodnocení byly body projektu přidány," přiznává.

 

Právě se děje

Další zprávy