Primátor Ústí dostal od kolegů z ČSSD pohádkovou dotaci

Radek Nohl
4. 12. 2010 11:00
Výbor regionální rady přiklepl primátorově firmě 80 milionů na stavbu hotelu
Vedle zámečku Větruše chce firma primátora postavit luxusní hotel.
Vedle zámečku Větruše chce firma primátora postavit luxusní hotel. | Foto: Richard Matiašek

Ústí nad Labem - Primátor Ústí nad Labem Vít Mandík (ČSSD) si po několika dnech, co je v čele radnice, přišel k pohádkové dotaci.

Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, ve kterém je jedenáct ze šestnácti členů ze sociální demokracie, přiklepl firmě Ekofin PC více než 80 milionů korun na stavbu luxusního hotelu.

Ve společnosti je podle úředníka krajského soudu Petra Čecha Mandík jediným jednatelem.

"Je podivné, že se pustil do takového kaskadérského kousku," prohlásil krajský zastupitel Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz).

Tohle je velká malá domů, říká opozice

U ústeckého výletního zámečku Větruše chce Ekofin PC postavit hotelovou přístavbu, která bude mít tři patra a podkroví. Počítá mimo jiné s 50 pokoji, restaurací s kapacitou až 220 míst, vířivkou nebo soláriem. Podle odhadů má vše stát zhruba 150 milionů korun.

Společnost Ekofin PC před časem koupila od ústecké radnice exkluzivní pozemky za 1,5 milionu korun. Vypsala už i výběrové řízení na firmu, která hotel na Větruši postaví.

A teď kolegové ze sociální demokracie přiklepli Mandíkovi milionovou dotaci. "Bylo to pouze formální schvalování. Hodnotitelé projekt ohodnotili velmi dobře, a proto mu byla dotace udělena," řekl Aktuálně.cz Petr Benda (ČSSD), krajský radní a člen výboru, který o přidělení dotace rozhodl.

Na dotaz, zda nevadí, že více než 80 milionů korun dali svému kolegovi ze sociální demokracie, Benda neodpověděl. Kromě něj ve výboru regionální rady z řad ČSSD zasedá i hejtmanka Jana Vaňhová, její náměstci Arno Fišera a Pavel Kouda, krajští zastupitelé Josef Macík a Martin Strakoš.

"Tohle je hodně velká malá domů. Nevěřím tomu, že nevěděli, kdo firmu vlastní," uvedl krajský zastupitel Jaroslav Doubrava.

Exhejtman: Odebrání dotace by přineslo negativa

Předseda regionální rady a další člen výboru Jiří Šulc Aktuálně.cz nejprve řekl, že o přidělení dotace Mandíkově firmě slyší poprvé a nechá to prošetřit.

Poté ale připustil, že mu to vlastně vůbec nevadí.

Vít Mandík - primátorem se stal i za podpory komunistů.
Vít Mandík - primátorem se stal i za podpory komunistů. | Foto: ČSSD

"Neposkytnout dotaci společnosti, která úspěšně předloží projektovou žádost jenom proto, že její jednatel je následně zvolen do veřejné funkce, není v tomto případě možné. Odporovalo by to pravidlům rovného přístupu při rozdělování evropských dotačních prostředků. Žadatel by se mohl úspěšně bránit tím, že by se jednalo o diskriminaci," prohlásil Šulc.

Podle něj by měl Mandík společnost Ekofin PC přepsat co nejrychleji na někoho jiného. "Čistě teoretickou možností je dotaci odmítnout, což sebou nese spíše negativa i újmy jak pro společnost tak i pro město Ústí nad Labem," dodal Šulc.

Do střetu zájmů se Mandík podle právníků nedostal. Narcis Tomášek i Otakar Pazdziora se ale shodují, že je takový přístup podivný.

"Lze jen těžko prokázat, že někoho při přidělení dotace ovlivnil. Proto se musí tento případ posuzovat spíše v rovině politické a etické, nežli právní," prohlásil Pazdziora.

Mandík na dotazy Aktuálně.cz od pondělí nereagoval. Nezvedal telefon, neodpovídal na SMS zprávy ani e-maily.

Odpovědi neposkytlo ani tiskové oddělení ústeckého magistrátu. "Jedná se o soukromé záležitosti primátora města," řekl mluvčí magistrátu Milan Knotek.

Jediným jednatelem firmy Ekofin PC Mandík je od letošního března. Stal se jím tedy až poté, co společnost koupila od města pozemky a domluvila se na dalších podmínkách.

Nový primátorem se i za podpory komunistů stal 11. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy