Lidé i herci odmítají konec divadla, podepisují petici

Radek Nohl
29. 11. 2010 15:55
Ústí ani kraj nemají na provoz divadla peníze
Herci i lidé bojují za to, aby historie ústeckého divadla neskončila.
Herci i lidé bojují za to, aby historie ústeckého divadla neskončila. | Foto: www.operabalet.cz

Ústí nad Labem - Začal boj o ústecké divadlo.

Na webových stránkách nebertenamdivadlo.cz se umělci, osobnosti, sportovci ale i obyčejní lidé podepisují pod petici za jeho zachování.

Za necelý týden pod ní bylo přes 5000 podpisů.

"Už jsem slyšel o tom, že by mělo divadlo skončit. My jsme samozřejmě proti. Já jsem se čtyři roky podílel na jeho vzestupu," řekl Aktuálně.cz ředitel Severočeského divadla opery a baletu Tomáš Šimerda.

Zrušení divadla? To by bylo barbarství

Za zachování souboru, který v loňském roce oslavil sto let od svého založení, se postavili i další.

"Ústí dostalo řadu ran díky obřímu průmyslu, válce a pak i řádění komunistů, kteří skoro celé historické centrum zbourali a nastavěli tam nemalebné hrůzy. Nezasaďte svému městu další ránu a nestavte se po bok komunistům," vzkázal ústeckým zastupitelům český herec Vladimír Čech.

Co lidé píšou petici?

Tomáš Port: Zbavit se jedné z mála věcí, které v Ústí funguje a přináší mu dobré jméno, je dle mého ostuda a barbarství.
Miroslav Rosendorf: "Ústí, město kultury" díky vašim posledním krokům přestává být pouhou prázdnotou, ale stává se výsměchem lidem, kterým jsou kultura a umění blízké.
Petr Buňát: Je žalostné, jak mohou dohnat vzdělané lidi finanční obtíže města způsobené korupcí a pochybnými zakázkami, k první možné úspoře peněz tam, odkud vychází čistota, vlídnost a výchova ke slušnosti a lásce mezi lidmi.

Podle umělců, například i herečky Jolany Smyčkové, která v Ústí v několika divadelních hrách hostuje, by bylo zrušení ústeckého souboru barbarství.

"Bylo by pro naše město mnohem užitečnější zrušit celé zastupitelstvo a divadlo nechat," uvedl ústecký fotograf Petr Berounský.

Vedení ústecké radnice se ale k další budoucnosti divadla staví vyhýbavě. Zda mu hrozí zánik či omezení provozu nevyloučilo.

"Bude záležet na vývoji jednání města s krajem a na výsledek tvorby rozpočtu města, který není ještě hotov," uvedl Aktuálně.cz mluvčí magistrátu Milan Knotek.

Kraj se převodu bude bránit

Zástupci Ústeckého kraje ale převod divadla od počátku odmítají.

"Rozpočet pro příští rok je již připravený. Potřebných padesát milionů na jeho provoz nemáme," řekla krajská radní pro kulturu Jana Ryšánková (ČSSD).

Podle ní je zarážející, že s nimi nikdo z ústecké radnice doposud o převodu divadla nejednal.

Není to ale poprvé, co se chce město "zbavit" jedné ze svých příspěvkových organizací. Před časem na kraj převedlo ústavy sociální péče a převzalo si naopak dům dětí a mládeže.

"Budeme se bránit zuby nehty, aby nám Ústí dál předávalo své příspěvkové organizace, které nechce," dodala Ryšánková.

Na celoroční provoz divadla je nutných 72 milionů korun. Na jeho činnost nejvíce přispívá město, poté Ústecký kraj a ministerstvo kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy