V ústeckém parku zmizely miliony. Audit město odmítlo

Radek Nohl Radek Nohl
24. 11. 2010 5:19
Nová skluzavka vyšla na téměř 580 tisíc korun, lavička i na 60 tisíc korun
Rekonstrukce největšího ústeckého parku je předražená, tvrdí odborníci.
Rekonstrukce největšího ústeckého parku je předražená, tvrdí odborníci. | Foto: Aktuálně.cz, Richard Matiašek

Ústí nad Labem - Miliony korun mohla ušetřit ústecká radnice při rekonstrukci Městských sadů. Vyplývá to z dokumentů, které má Aktuálně.cz k dispozici a potvrzují to i oslovení odborníci.

Oprava největšího parku v Ústí nad Labem trvala téměř jeden rok a spolykala 83 milionů korun.

"Jeho hodnota zcela určitě nebyla zvýšena tak, aby to odpovídalo vloženým prostředkům," řekl Aktuálně.cz ústecký ekonom a konzultant Miroslav Florian.

Stavební experti si myslí, že město mohlo výrazně ušetřit. Například nová skluzavka vyšla na téměř 580 tisíc korun, lavička i na 60 tisíc korun. A některé další položky jsou minimálně sporné. Naložení suti na nákladní vozidla a následné složení stálo přes jeden milion korun.

"Navíc utratit 4,5 miliony korun za to, co je prezentováno jako kašny, je mírně řečeno marnotratnost," tvrdí Florian.

Skluzavky a kašny budou prý zbytečné

Právě ceny za nové skluzavky nebo kašny jsou podle něj příliš vysoké. "Jejich zbytečnost se jistě ukáže časem," dodal Florian.

V Městských sadech je nyní i lávka a jezírko.
V Městských sadech je nyní i lávka a jezírko. | Foto: Richard Matiašek

Město nešetřilo ani na pokácení, ošetření a následném vysazení nových stromů a křovin v Městských sadech. Vše stálo téměř 11,5 milionu korun. Některé stromy se tam kácely za bezmála padesát tisíc korun a nové se vysazovaly i za třicet tisíc korun.

Mluvčí ústeckého magistrátu Ivana Solničková uvedla, že jeden strom, který měl v průměru jeden metr, musel být pokácen pomocí horolezecké techniky a to postupně od koruny. Proto prý bylo kácení v tomto případě dražší.

Aktuálně.cz však nechalo další firmy, které se specializují na údržbu zeleně, posoudit, zda ceny nejsou předražené. Petr Růžička z firmy Baobab řekl, že při kácení většiny stromů by se vešli do deseti tisíc korun.

Podle dalších odborníků by pokácení dřevin v Městských sadech mohlo stát maximálně do dvaceti tisíc korun. Ve skutečnosti ale byly ceny mnohdy vyšší.

Padlo 152 stromů a stovky křovin

Přitom necitlivost k původní zeleni veřejnost kritizovala. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) letos v únoru zjistila, že magistrát chyboval, když povolil v parku pokácet 152 stromů a stovky křovin.

"Nikoho jsme ale pokutovat nemohli. Firma v sadech kácela podle povolení od magistrátu, o kterém nemohla vědět, že není v souladu s platnými předpisy," uvedla Aktuálně.cz ředitelka ústecké pobočky ČIŽP Jana Moravcová.

Inspekce poté kontrolovala, jak se o zeleň v parku dělníci starají. Žádné další provinění už ale nezjistila.

Předražení zakázky město popírá

Vedení ústecké radnice dlouhodobě odmítá kritiku za rozdělování zakázek i to, že by byly předražené.

"Žádná předražená zakázka v Ústí neexistuje," prohlásil na ustanovujícím zastupitelstvu náměstek primátora Jan Řeřicha (ODS). Ten ani náměstkyně Zuzana Kailová (ČSSD) však nyní na dotazy Aktuálně.cz neodpověděli.

Solničková tvrdí, že ceny vycházejí z platných ceníků.

Vedení města připustilo, že například lavičky, které stály zhruba 1,3 milionu korun, mohly být levnější.

Podle Solničkové ale byly vybrány jedny z nejkvalitnějších. I ty však už začali po několika týdnech vandalové ničit.

Vandalové poničili první lavičky.
Vandalové poničili první lavičky. | Foto: Radek Nohl

Město couvlo: Audit nebude, nejsou peníze

Podle Floriana je ale hlavním problémem to, že nebylo předem stanoveno, co má park obsahovat, kolik návštěvníků do něj bude chodit a jak často.

"Lze předpokládat, že při řádně vedeném zakázkovém řízení by se ušetřilo alespoň deset procent při stejném rozsahu prací. Při soutěži o koncepci by bylo vše až o šedesát procent levnější," myslí si Florian.

Solničková řekla, že u Městských sadů není vidět celý rozsah prováděných prací. Vyšší cenu ale prý ovlivnily i další skutečnosti. "Práce na parku se díky krátkému termínu realizace a nepříznivým klimatickým podmínkám prováděly značně obtížně a dokonce se některé činnosti musely opakovat," dodala Solničková.

Ještě před několika dny mluvilo vedení města o tom, že nechá udělat audit rekonstrukce Městských sadů. Teď od toho couvlo. Prý nemá peníze.

Většinu peněz na rekonstrukci Městských sadů získala ústecká radnice z evropských fondů, téměř sedm milionů muselo ve svém rozpočtu najít město.

 

Právě se děje

Další zprávy