Ústí se chce zbavit divadla, kraj s tím nepočítá

Michal Kalina
10. 11. 2010 11:33
Radní v Ústí nad Labem schválili převod na poslední chvíli
Kvůli nedostatku financí hrozí Severočeskému divadlu opery a baletu problémy.
Kvůli nedostatku financí hrozí Severočeskému divadlu opery a baletu problémy. | Foto: www.operabalet.cz

Ústí nad Labem - Severočeskému divadlu opery a baletu hrozí problémy kvůli rozhodnutí ústeckých radních, kteří ho chtějí převést na kraj. Tam přitom o záměru nevědí.

Radní na svém posledním zasedání schválili plán převodu městského divadla pod krajský úřad od 1. dubna příštího roku. Nápad musí ještě schválit nové zastupitelstvo, má se jím zabývat hned na prvním zasedání, napsal Ústecký deník.

A to není podle nově zvolené Karoly Haasové (TOP 09) správné. "Proč tak závažnou věc řešilo odstupující vedení města? A proč ji chce propašovat do zastupitelstva v první možné chvíli? Je to absolutně nekorektní," diví se politička.

Chtějí ušetřit, peníze už ale dochází

Za převodem má být hlavně snaha ušetřit. "Domnívám se, že kraj, který má na rozdíl od města větší finanční možnosti, nebude divadlo omezovat," tvrdí náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha (ODS). Problém je ale v tom, že se záležitostí krajští radní zatím nezabývali a finance na provoz divadla nejsou ani v návrhu rozpočtu kraje na příští rok.

Obyvatelé i noví zastupitelé se tak obávají finančních potíží divadla. Už letos má ředitel Severočeského divadla opery a baletu problém s nízkým rozpočtem. Další úspory podle něj už nejsou možné.

 

Právě se děje

Další zprávy