V Kadani se u voleb švindlovalo, ale ne moc, řekl soud

Radek Nohl Radek Nohl
4. 11. 2010 20:08
Dávaly se dvě, tři stovky za hlas, říkají svědci. Volby se ale opakovat nebudou
Výsledky voleb se v Roudnici a Kadani nezmění.
Výsledky voleb se v Roudnici a Kadani nezmění. | Foto: Jan Langer

Ústí nad Labem - Volby v Kadani se opakovat nebudou. Rozhodl o tom ve čtvrtek ústecký krajský soud.

Voliči si stěžovali, že zejména Romové dostali 200 nebo 300 korun, když zvolí konkrétní stranu.

Ústecký krajský soud ve svém rozhodnutí připustil, že v Kadani k agitaci ve prospěch konkrétné strany zřejmě došlo.

"Ovšem podle soudu v rozsahu, který nepřekročil velice benevolentně nastavené hranice," uvedla soudkyně Dagmar Štullerová. Proto podle ni nebyl důvod, aby se volby v Kadani opakovaly.

"My jsme ani jiný závěr neočekávali," řekl Aktuálně.cz Petr Kotáb, krajský předseda krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), která na průběh voleb v Kadani podala stížnost.

Členové DSSS podle něj viděli příbuzného kandidáta ODS, který dával peníze nepřizpůsobivým občanům za zvolení právě občanských demokratů. Jenomže strana k soudu nedoložila žádné fotografie ani videonahrávky.

Navíc některá svědectví byly podle ústeckého soudu nevěrohodná a manipulaci s průběhem voleb nedokazují ani záběry z kamer městské policie.

Volby mohl ODS vyhrát romský kandidát

V Kadani právě v obvodech, kde žijí Romové, ODS volby vyhrála. Její tamní lídr Jiří Kulhánek ale odmítal, že by si občanští demokraté hlasy nepřizpůsobivých obyvatel kupovali.

Podle ústecké soudkyně Štullerové mohli Romové ODS v Kadani volit proto, že tu strana měla na kandidátce zástupce jejich etnika.

Stížnosti na volby

  • Na ústecký krajský soud bylo doručeno celkem třicet stížností na průběh voleb v Ústeckém kraji.
  • Politické strany nebo obyvatelé měst si stěžují především na manipulaci s volebními lístky.
  • Soud zatím rozhodl o šesti případech. Zamítl stížnostna průběh voleb v Kadani, Roudnici nad Labem, Teplicích, Obrnicích, Josefově Dole a Blšanech.

Údajnou manipulací s průběhem voleb v Kadani ještě prošetřuje policie.

Soud ve čtvrtek rozhodl i o stížnosti na průběh voleb v Roudnici nad Labem. Zamítl ji.

V Roudnici dostávali zejména mladí lidé a Romové odměnu za to, že zaškrtnou stranu číslo 7 - Roudničané. Na sporný průběh voleb v tomto městě však podali stížnosti další dva lidé. Zatím tedy není rozhodnuto, zda se tu budou komunální volby opakovat.

Krajský soud se stále ještě zabývá také kupčením s hlasy v Krupce na Teplicku. Redaktor Aktuálně.cz byl svědkem toho, když tu nejméně dva voliči dostali zaplaceno za to, že zvolí konkrétní stranu. Zda se tady budou volby opakovat, musí ústecký krajský soud rozhodnout do 10. listopadu.

Volby v Krupce jasně vyhrálo sdružení, jehož lídrem je místostarosta Zdeněk Matouš. V některých okrscích, ke kterým byli Romové hromadě sváženi, dokonce získalo přes čtyřicet procent hlasů. Také tady manipulaci s volebními lístky prošetřuje policie.

 

Právě se děje

Další zprávy