Novinář dostal ránu. Přestaň blbě psát, zněl vzkaz

Michal Štůsek Petr Jemelka Michal Štůsek, Petr Jemelka
22. 9. 2010 13:40
Chomutovského novináře Jana Rödlinga napadl v sobotu neznámý muž
Foto: Policie ČR

Chomutov - Novinář Chomutovského deníku Jan Rödling, který se zabývá kauzami z politického a podnikatelského zákulisí severočeského města, poznal úskalí práce v regionálním médiu.

Minulou sobotu v šest večer zazvonil u jeho bytu muž, zeptal se reportéra na jméno, a pak mu vrazil ránu. "Vlezl až do bytu, do předsíně. Ubalil mi jednu facku, pak jsme se tam chvíli drželi," říká novinář.

Důvod? "Řekl mi, ať přestanu blbě psát a dávám si bacha na to, co píšu."

Když se oba muži pustili, útočník vycouval zpátky do chodby, kde se Jana Rödlinga snažil ještě jednou uhodit, ten ale uhnul. "Zavřel jsem dveře a zavolal policii. Podal jsem trestní oznámení na neznámého pachatele," uzavírá líčení novinář.

Komu to slouží?

Rödlingův zaměstnavatel soudí, že za útokem bude někdo z prostředí, o němž jeho reportér často píše. Sám napadený, ale nemá ponětí, kdo by si na něj mohl ranaře najmout.

"Policie zatím nikoho nenašla a o ničem mě neinformovali. Já nevím, kdo toho člověka najal a ani nevím kvůli čemu, psal jsem o více věcech," řekl Jan Rödling Aktuálně.cz.

"Janu Rödlingovi se snažili lidé z radnice uškodit i v zaměstnání stížnostmi jeho nadřízeným. Píše nestranně o krocích radnice, a to u lokálních novinářů nebývá zvykem," řekl Aktuálně.cz muž, který je s případem obeznámen.

"Teorie, že za incidentem stojí radnice, je tak neuvěřitelná nehoráznost, že ji ani nebudeme komentovat," sdělil Aktuálně.cz Tomáš Branda z tiskového oddělení chomutovské radnice. Současně označil celou situaci za nepříjemnou, protože podobný případ zažila i primátorka Ivana Řápková, které bylo několikrát vyhrožováno smrtí a fyzickým napadením.

Nebylo to poprvé

Obdobně nepříjemnou situaci zažil v únoru také Rödlingův městský kolega Petr Točín.

"Seděl jsem doma u televize a sledoval ZOH. Někdo zazvonil, manželka šla otevřít a vrátila se s tím, že mě shánějí dva pánové. Šel jsem tedy ke dveřím, kde stáli dva neznámí muži," vypráví novinář.

"Zeptali se mě, jestli jsem Petr Točín, když jsem odpověděl, že ano, vyzvali mě, abych šel ven, že prý se mnou potřebují něco vyřídit. Došlo mi, o co jde, a tak jsem rychle zabouchl," popisuje nepříjemnou vzpomínku.

Naštěstí pro něj celý incident skončil "jen" rozkoplými dveřmi. Policie dosud nikoho z útočníků nenašla. "Kdo je na mě poslal nevím, jediné co mě napadá, že by s tím mohlo souviset, jsou dokumenty o chomutovských demonstracích proti postupu radnice," naznačil možného iniciátora.

 

Právě se děje

Další zprávy