V Ústí vyroste muzeum o Němcích. Přijde na půl miliardy

Monika Horáková
10. 9. 2010 17:12
Muzejní expozice se otevře v roce 2012, Němci iniciativu vítají
Německy hovořící obyvatelé zanechali v českých zemích dodnes nepřehlédnutelné stopy
Německy hovořící obyvatelé zanechali v českých zemích dodnes nepřehlédnutelné stopy | Foto: Daniela Matějková pro Collegium Bohemicum

* Doplnili jsme vyjádření europoslance a mluvčího sudetských Němců Berndta Posselta a předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Rakousku Gerharda Zeihsela

Praha/Ústí nad Labem - Zkráceně se o muzejní expozici připravované v Ústí nad Labem bude pravděpodobně vždy mluvit jako o "muzeu českých Němců".

Autorský tým se však nezabývá pouze otázkou národnosti či státní příslušnosti.

Připravovaná expozice na celkové ploše 1500 metrů čtverečných má představit život všech obyvatel českých zemí, jejichž komunikačním jazykem byla němčina.

Do této skupiny tedy patří také německy hovořící Židé či německy hovořící představitelé českého národního obrození.

Projekt již několik let připravuje obecně prospěšná společnost Collegium Bohemicum za spolupráce s ministerstvem kultury, městem Ústí nad Labem, Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně, Společností dějin Němců v Čechách a s Muzeem města Ústí nad Labem. Celkové náklady včetně stavebních úprav vystoupají na 433,8 milionu korun.

Brány muzea se pro návštěvníky otevřou podle prozatímních odhadů v polovině roku 2012. O rok dříve mají být dokončeny stavební úpravy dvoupatrové budovy v Ústí nad Labem.

Tragický rozpad není hlavním tématem

"Expozice podobného rozsahu se obvykle připravují mnohem delší dobu.

Historická budova muzea v Ústí nad Labem se dočká nového hávu
Historická budova muzea v Ústí nad Labem se dočká nového hávu | Foto: Collegium Bohemicum

Již nyní naši činnost někteří s napětím sledují a jsou zvědaví, zda do roku 2012 opravdu všechno stihneme," uvedla Blanka Mouralová, ředitelka Collegia Bohemica. Na realizaci se podílí minimálně čtrnáctičlenný tým, jehož oporou je navíc osmnáctičlenná vědecká rada.

"Snažíme se překonávat stereotypy. Vědecká rada složená z českých i zahraničních odborníků dbá na to, aby náš koncept obstál i z mezinárodního hlediska a nebyl jen jednostranným pohledem," řekla historička umění Milena Bartlová, která je členkou jak vědecké rady, tak realizačního týmu.

"Tragický rozpad česko-německého soužití není hlavním tématem muzea. Obrázek by totiž bez osmi set let předcházejících tomuto rozpadu nebyl kompletní," shodují se autoři a autorky.

Posselt: je to evropský a odvážný projekt

Německá strana je podle autorského týmu o připravované expozici informována a podle ředitelky Collegia Bohemica "vítá iniciativu s povděkem".

Europoslanec a mluvčí sudetských Němců Berndt Posselt při této příležitosti pro Aktuálně.cz řekl, že o přípravě muzea je velmi dobře informován. "Jedná se o projekt evropský a také odvážný. Evropský, protože koncept nenabízí pouze český, nebo pouze německý pohled. Odvážný, protože na obou stranách hranice stále přežívají jistá klišé, která je potřeba překlenout."

Také poslanec Petr Gandalovič, který byl v letech 2002-2006 ústeckým primátorem, projekt vítá: "Pokud pátráme po své vlastní identitě, nemůžeme se vyhýbat informacím o německy hovořících obyvatelích českých zemí."  

Snahy Collegia Bohemica sleduje již opatrněji předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Rakousku Gerhard Zeihsel:

"Pravdivá muzejní expozice by mohla obyvatelům dnešní České republiky mnohé objasnit. Mohl by to být základ pro společný náhled Čechů a sudetských Němců, a tedy velký krok k vzájemnému porozumění. Autorskému týmu přeji při přípravě expozice dostatek nastřádaných informací a citlivosti."

 

Právě se děje

Další zprávy