Oprava židovského hřbitova v Teplicích skončila

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
7. 9. 2010 21:42
Rekonstrukce zabrala celé desetiletí

Teplice - Po deseti letech skončily opravy židovského hřbitova v Teplicích, od tohoto týdne bude v normálním provozu.

Představitelé teplické židovské obce ho převzali dnes a už za dva dny na něm chtějí slavit svátek Roš hašana (nový rok).

Rekonstrukce stála zhruba 21 milionů korun a podle vedení obce je to vůbec největší akce, kterou asi stodvacetičlenná komunita ve své novodobé historii realizovala.

V Teplicích a okolí žilo před druhou světovou válkou podle některých odhadů až šest tisíc Židů a komunita přežila i pohnutá desetiletí totalit, přestože už čítá jen 116 členů. Je jednou z deseti fungujících obcí v Česku.

"Je to největší akce, kterou jsme ve své novodobé historii realizovali. Naše možnosti jsou hodně omezené, ale počet členů komunity je poměrně stabilní a dokáže udělat hodně práce," řekl dnes předseda obce Oldřich Látal.

Hřbitov byl v 90. letech minulého století ve velmi zanedbaném stavu. Popadané náhrobky zarůstaly křovím, správní budova hřbitova byla určená k demolici. "Komunistický režim stav konzervoval z války, byl strašný. Pracovat jsme začali od roku 2001 a je to vlastně nekonečný příběh práce. Je tu totiž dost nestabilní podloží a náhrobky pořád padají, ale to hlavní je hotové," uvedl Látal.

Celá akce vyšla na 21 milionů korun. Z menší části je dokázala získat přímo teplická obec, většinu podle Látala dalo ministerstvo kultury.

Dnešní předávání hřbitova se změnilo ve velkou slavnost. Kromě izraelského velvyslance, špiček české židovské komunity a politiků dorazily i desítky místních, ať už členů komunity, gymnaziálních studentů nebo kolemjdoucích. Těch odlehlou ulicí v průmyslové čtvrti Řetenice zatím moc nechodí.

Oslavy nového roku 5771 by měly být prvním momentem, kdy se na hřbitově a v jeho okolí bude něco dít. "Tento hřbitov je živý. Bude sloužit pohřbívání lidí z tohoto regionu, od Žatce po Teplice, navíc chceme aby si sem turisté prodloužili svou cestu z Prahy do Terezína. Památky tu k tomu jsou," řekl Michael Lichtenstein z teplické židovské obce.

Kromě toho by se v obřadní síni a správní budově měly pořádat kulturní akce i vzdělávací programy pro školy.

 

Právě se děje

Další zprávy