Policie má záběry muže, který poslal do firmy bombu

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
16. 1. 2014 16:50
Při explozi na Berounsku zemřel manažer společnosti, zaměstnankyně bojuje o život
Fotografie podezřelého muže.
Fotografie podezřelého muže. | Foto: Policie ČR

Osov - Policie má kamerové záběry muže, který poslal balíček s výbušninou do firmy Albixon v Osově na Berounsku.

Při výbuchu zde ve středu zemřel provozní ředitel pobočky a další dva lidé byli zraněni. V nemocnici stále bojuje o život jednačtyřicetiletá žena, také zaměstnankyně společnosti. Motiv útoku policie zatím nezná, ale pracuje s více variantami.

Ředitel společnosti Albixon Václav Lisý Aktuálně.cz řekl, že za útokem na manažera stojí jeho osobní aktivity. Žádné novinky související s bezpečnostním opatřením proto firma nepřipravuje.

"Z informací, které máme, se domníváme, že to s firmou nemohlo absolutně souviset," řekl Lisý Aktuálně.cz s tím, že konkurenční boj v jejich oboru podnikání nedosahuje takové míry, aby si zasluhoval balíčky s třaskavinou.

"A jelikož ten balíček byl doručen přímo jmenovitě tomu adresátovi, tak z toho usuzujeme, že to byla osobní záležitost," dodal Lisý s tím, že netuší, zda muži někdo vyhrožoval. "Pro nás je to nečekaná událost," řekl.

Kriminalisté uvedli, že balíček podal v pondělí krátce po jedné hodině odpoledne na poště v pražských Stodůlkách muž ve věku mezi 40 - 50 lety, vysoký 175 cm, měl zavalitější postavu a světlou pleť. Podle policejního popisu byl opálený, na obličeji měl tmavé strniště, širší nos a tmavé obočí. Oblečen byl do kožené čepice, která připomínala leteckou kuklu, a na očích měl tmavé brýle.

Policie zahájila trestní řízení pro spáchání zločinu obecného ohrožení, za který je možné uložit i výjimečný trest. "Zatím nemáme žádné bližší informace k nástražnému systému ani k okolnostem, které bychom v současné době mohli zveřejnit. Probíhají expertizy a vyhodnocování stop," uvedl vedoucí krajského odboru obecné kriminality Michal Foit.

Balíček s výbušninou dorazil na recepci již v úterý odpoledne. "Můžeme potvrdit, že zásilku doručila do firmy Česká pošta," uvedla mluvčí pošty Marta Selicharová. Podle ní nemá pošta žádnou možnost kontrolovat, zda vnitrostátní zásilky neobsahují výbušniny.

"Zásilky jsou chráněny listovním tajemstvím," dodala. Pošta pouze ve svých podmínkách definuje, co se smí a nesmí v zásilkách posílat. Výbušniny jsou na seznamu zakázaných věcí hned na prvním místě.

Neštěstí vyšetřuje středočeská policie, podle mluvčí Štěpánky Zatloukalové pracuje s několika verzemi. Podrobnější informace policisté plánují zveřejnit ve čtvrtek odpoledne.

Firma Albixon je předním tuzemským výrobcem bazénů a zastřešení. Pobočky má po celé republice, centrálu v Praze. V Osově se bazény a zastřešení montují.

 

Právě se děje

Další zprávy