Divočáci si troufají až k Penny marketu. Čeká je smrt

ČTK ČTK
20. 11. 2013 16:11
Chystá se největší akce myslivců v historii - hromadný odstřel divokých prasat.
Čeká je smrt. Ve středních Čechách se kriticky přemnožili
Čeká je smrt. Ve středních Čechách se kriticky přemnožili | Foto: Aktuálně.cz

Mníšek pod Brdy - Na konci listopadu a v půli prosince se vyhněte velkým obloukem Brdům. Myslivci oznámili, že tu chystají plošný odstřel přemnožených divokých prasat.

Bude nebezpečno. Radnice v Mníšku pod Brdy se dohodla se zástupci dalších obcí, myslivci, zemědělci a policií na dvou velkých koordinovaných naháňkách. Uskuteční se 30. listopadu a 14. prosince na území sahajícím od Mníšku po Vltavu a od pražské Zbraslavi až za Dobříš na Příbramsku. Do akce se zapojí přes 16 mysliveckých sdružení, zhruba kolem 150 myslivců.

Nechoďte do lesa

Lidé by v těchto dnech neměli chodit do lesa, zdůrazňuje mníšecký starosta Petr Digrin. Podobně velká akce namířená proti černé zvěři se podle něj v regionu dosud neuskutečnila.

"Prasat je tady na tom území prostě moc," uvedl starosta.

Odstřely budou podle něj organizačně velmi náročné. Bude nutné také dopředu zkontaktovat odběratele masa, aby na tyto termíny byli připraveni. Další odstřel by měl následovat na jaře. Poté se akce vyhodnotí a rozhodne se, jak postupovat dál.

Prasata všude, kam se podíváš

Prasata se v Mníšku objevují už i na náměstí a u obchodů, ročně způsobí škody za stovky tisíc korun. Lidé se s nimi pravidelně setkávají u pošty nebo prodejny Penny, u školy i školky. Za sebou nechávají poničené louky a pole, ploty a zahrady rodinných domů.

"Večer jsme byli s manželem na silnici u rybníka, byl to děsivý hluk. Vylezla jsem na strom, ani jsem nevěděla, že to umím. Manžel je zaháněl baterkou, dupáním a křikem," popsala svou zkušenost s prasaty obyvatelka Mníšku Anna Čelouchová. Kanec, drbající si hřbet o strom, vyplašil i volební komisaře, kteří si na školení pouštěli instruktážní film. Zvíře stálo pod okny kulturního střediska, v místě, kde korzují matky s kočárky.

Mníšečtí strážníci podle zástupce velitele Tomáše Baleje kvůli černé zvěři přijímají několik desítek hlášení týdně. "Dokonce jsme měli oznámení, že prasata čekají za plotem, aby mohli zaútočit na člověka se psem," uvedl Balej. Nikdo z lidí podle něj zatím zraněn nebyl, ve čtyřech případech se stali oběťmi prasat psi.

Problém vznikl před osmi lety, kdy byly teplé zimy. Dramaticky však začalo prasat, která nemají přirozeného nepřítele, přibývat od roku 2010. Lidé už sepsali petici požadující účinnější snižování stavů černé zvěře v Brdech, dosud ji podpořilo 3600 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy