V protipovodňové hrázi Zálezlic byla i stavební suť

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 7. 2013 7:51
Firma se podle starosty navíc pokouší opravit nekvalitním materiálem i novou prasklinu
Letecký pohled na zaplavené Zálezlice. Autor: Ministerstvo životního prostředí
Letecký pohled na zaplavené Zálezlice. Autor: Ministerstvo životního prostředí | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Při opravě prasklé hráze u stavidla Kozárovice spadající pod Zálezlice na Mělnicku se zjistilo, že se do ní při opravách po minulých povodních v roce 2002 dostal nekvalitní materiál.

Místo běžně používaného jílu či písku do ní dělníci při budování nasypali mimo jiné i stavební suť.

Firma se podle starosty Jiřího Čížka (Nezávislí) navíc pokouší opravit nekvalitním materiálem i novou prasklinu.

Majitel společnosti Daniel Řehák oponuje, že materiál na opravu hráze má všechny potřebné atesty. Na případ upozornil deník MfDnes.

Vzorky materiálu z hráze si na popud obce k přezkoumání odebrala akreditovaná laboratoř, výsledky dostane také soudní znalec.

"Suť, kousky dřeva, kabely a takové věci, které ukázal příčný řez, tam nemají co dělat. Hned jsme to zdokumentovali. Hráz byla stavěna nekvalitně, je jasné, čekáme jen oficiální potvrzení," řekl starosta Čížek.

Hráz může být dutá

Hráz je ze sypaného materiálu obložená kameny vymazanými betonem, který sám o sobě není těsnící prvek. Podle odborníků tam musí být ještě nějaký těsnící koberec, který beton nenahrazuje, tvrdí starosta.

V případě hráze v Kozárovicích se prý může stát, že bude dutá, protože materiál z ní může být vyplavený. Podle odebraných vzorků by se mohlo zjistit, zda se jedná o chybu v projektu nebo špatnou práci stavební firmy.

"Podle výsledků buď hráz opraví tak, jak mají, nebo podáme trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli obecnímu ohrožení. Ať policie vyšetří, zda je to chyba projektu, stavební firmy, dozoru nebo kohokoliv," sdělil Čížek.

Jedná na vlastní pěst

Starosta si uvědomuje, že jedná na vlastní pěst. I když se hráz stavěla v katastru obce, stavbu dozorovalo Povodí Vltavy a Zálezlice nejsou ze zákona účastníci řízení.

To potvrdil i technik Povodí Vltavy Richard Pawinger. "Jedná se o stavbu Povodí Vltavy, hráz je v naší správě. V případě opravy aktuální hráze k žádnému pochybení nedošlo, stavba probíhá dál, co se týká pravy před jedenácti lety, budeme čekat na výsledky nezávislé laboratoře," podotkl.

Hráz, která chrání místní část Kozárovice, je navržena jen na pětiletou vodu. Letos při povodni samotným Zálezlicím pomohla druhá větší rozestavená hráz za téměř 47 milionů korun, přestože se přes její provizorně vybudovanou část nakonec převalila voda.

Zálezlice na Mělnicku po letošních povodních vyčíslily škody na obecním majetku na 45 až 50 milionů korun, což je desetinásobek letošního obecního rozpočtu. Největší škody byly způsobeny na silnicích.

 

Právě se děje

Další zprávy