Mělnický Plaváček se může stát symbolem povodní

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
5. 6. 2013 19:30
Jmenuje se Sára a než přišla na svět, její maminka zažila velké povodňové drama
Plaváček. Sára Břízová, 1,5 hodiny po narození v mělnické porodnici, několik hodin po dramatickém příjezdu přes povodňové území.
Plaváček. Sára Břízová, 1,5 hodiny po narození v mělnické porodnici, několik hodin po dramatickém příjezdu přes povodňové území. | Foto: Nemocnice Mělník

Mělník - Je na světě jen několik hodin a již toho stačila hodně prožít. Říká se jí Plaváček, může se stát jedním ze symbolů červnových povodní na Mělnicku. Řeč jo holčice Sáře, která se ve středu 5. června  v 11:12 narodila v porodnici mělnické nemocnice. Nejdřív ale její maminka musela za pomoci policistů a hasičů překonat zaplavené území.

Příběh se šťastným koncem začal ve středu ráno v Neratovicích, když se začal rozbíhat porod.

"Před půl desátou jsem měla kontrakce už po šesti minutách, takže jsme vyrazili. Porodnici v Mělníku jsme si vybrali dopředu a věděli jsme, že chceme dceru přivést na svět jednoznačně tam," říká novopečená maminka Jana.

Nasedla s manželem do auta a vydali se z Neratovic do Mělníka.  Štěpánský most byl však uzavřen, proto jeli oklikou po dálnici D8. Do cesty jim ale vstoupila velká voda u Býkve a také zavřený nový most v Mělníku.

Manžele už u sjezdu na Mělník zastavili policisté.

Zničehonic se objevil muž s terénním autem

"Nepočítali jsme s tím, že by mezi dálnicí a Mělníkem mohla být zatopená silnice," popisuje tatínek Plaváčka, Michal Bříza. Policisté začali shánět záchrannou službu z Kralup nad Vltavou, která ovšem nepřijížděla. "Pak přijeli další policisté směrem od Mělníka, kteří navrhli, že nás převezou k zatopené silnici, přes vodu nás dostanou hasiči a tam už bud čekat záchranka," vypráví Michal Bříza.

Rodiče Jana a Michal Břízovi s dcerou Sárou.
Rodiče Jana a Michal Břízovi s dcerou Sárou. | Foto: Nemocnice Mělník

Tak jednoduché to ale nebylo. Hasiči neměli auto, které by zvládlo brodění ve 120 centimetrech povodňové vody. Policisté proto uvažovali o tom, že by se přebrodili pro nosítka a rodičku přenesli na druhou stranu. Mezitím také zjišťovali na dispečinku záchranky, co vše mají nachystat pro porod v terénu.

"Zničehonic se u brodu objevil muž s terénním autem uzpůsobeným na brodění, takže ženu převezl přes záplavu do sanitky. S policejním doprovodem se pak za pár minut dostala do porodnice. Jana Břízu naložili do vozu hasiči a vezli jej oklikou do Mělníka. Narození své dcery tak stihnul," popisuje dále dramatické chvíle před porodem tisková mluvčí mělnické nemocnice Lucie Zikmundová.

Tak vypadá Mělník pod vodou:

Rodiče to stihli jen tak tak, tatínka děsil porod v autě

Zdravotničtí záchranáři přivezli rodičku do porodnice osm minut před 11. hodinou. Sára byla na světě za dvacet minut po příjezdu, vše se tedy stihlo jen tak tak.

Holčička vážila po narození 3,30 kilogramu a měřila 49 centimetrů. Maminka Jana dle svých slov neměla po cestě do nemocnice  strach, že by to nemuseli stihnout. Jen toužila být už v sanitce. Sára měla původně přijít na svět na Den dětí. "Chtěla asi počkat až na dnešek, manžel má totiž narozeniny," dodává Jana Břízová.

Sára Břízová s maminkou Janou
Sára Břízová s maminkou Janou | Foto: Nemocnice Mělník

Manžel byl možná nervóznější než ona, kontrakce se totiž opakovaly stále častějiS odstupem nyní cestu do porodnice hodnotí jako velkou nervozitu, i když ji na sobě nedával znát. 

"Celou dobu jsem se tvářil, že jsem nad věcí. Byl jsem ale hodně nervózní," přiznává. S úsměvem dodává, že si z filmů pamatoval, že u porodu je potřeba teplá voda a prostěradla.

Labe se přelilo přes hráz a zatopilo čtvrť v Ústí:

Šťastní rodiče Michal a Jana Břízovi nyní děkují všem, kteří jim na cestě do porodnice pomáhali. A že jich bylo hodně: policisté z Pořádkové jednotky z Kladna, policisté z obvodního oddělení Lužec nad Vltavou,  hasiči z Mělníka i Kladna a samozřejmě mělničtí zdravotní záchranáři.

 

Právě se děje

Další zprávy