Lidé v domech u Berounky trnou. Hrůza se vrátila naplno

Martin Novák Martin Novák
2. 6. 2013 13:04
Reportáž z úseku Berounky mezi pražskými Lahovicemi a Černošicemi
Paní z Lahovic se obává opakování roku 2002. Tehdy měla v domě čtyři a půl metru vody.
Paní z Lahovic se obává opakování roku 2002. Tehdy měla v domě čtyři a půl metru vody. | Foto: Martin Novák

Lahovice/Černošice - Za prudkého deště jde pomalu postarší paní směrem k Lahovickému mostu, aby se podívala na hladinu Berounky. Pohled na druhý břeh směrem k radotínskému přístavu není moc příznivý.

Rozšířená hnědá řeka se valí velkou rychlostí, ožívají vzpomínky na rok 2002. Lahovice tehdy povodeň zdevastovala. Mnoho lidí domy prodalo a odešlo, protože v tomto místě ani protipovodňové zábrany skoro nic nezmůžou.

"Bojím se, že to zase přijde. Jakmile to bude na poli, bude to i ve sklepích. Tenkrát jsme měli v domě čtyři a půl metru vody. Soused má koně a už připravuje jejich odvod. Nechce je tady utopit," říká místní starousedlice.

Pohled na rozlitou Berounku z Radotína.
Pohled na rozlitou Berounku z Radotína. | Foto: Martin Novák

Zrovna v těch chvílích přijíždí Městská policie a páskou přehrazuje dva výjezdy ze čtvrti. Vyjet tak lze už pouze přes výpadovku na Strakonice.

V nedalekém Radotíně hasiči před polednem začali stavět protipovodňovou hráz před Penny Marketem. "Za hodinu tady silnici zavíráme, jedete-li někam, vraťte se rychle," říká zvědavcům velitel hasičů. Vodě z rozlité Berounky už v těch chvílích na silnici skutečně moc nechybí.

Do Černošic se dnes z Radotína už nedalo projet. Z kopce nad Radotínem je dobře vidět, jak se řeka pomalu rozlévá. Vyhlídka láká mnoho místních, fotoaparáty cvakají ostošest.

Hasiči stavějí v Radotíně protipovodňové zábrany.
Hasiči stavějí v Radotíně protipovodňové zábrany. | Foto: Martin Novák

Dole u vody jsou jiné starosti. Ještě v sobotu obyvatelka vily mezi železniční tratí a Berounkou moc nevěřila, že se něco vážného může stát. "V nejhorším vynesem věci nahoru do patra, ale snad to nebude potřeba," říkala. V té době bylo pod vodou jen hřiště a část silnice v městské části Mokropsy, hasiči situaci jen monitorovali.

V noci na neděli už ale v Černošicích evakuovali chaty z blízkosti řeky a vypínali elektřinu. Evakuovaní lidé našli zázemí ve škole.

Z Lahovic v neděli v neděli z některých směrů už nešlo vyjet.
Z Lahovic v neděli v neděli z některých směrů už nešlo vyjet. | Foto: Martin Novák

 

 

Právě se děje

Další zprávy