Pachatel poničil připravované atomové muzeum v Brdech

ČTK ČTK
27. 5. 2013 15:03
Poničil vrata a ukradl historické uniformy a dva znehodnocené samopaly
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Příbram/Míšov - Neznámý pachatel se v uplynulých dnech vloupal do bývalého vojenského bunkru v Brdech, kde vzniká nové muzeum atomových zbraní.

Poničil vrata a ukradl historické uniformy a dva znehodnocené samopaly, sdělila mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Václav Vítovec z Nadace Železná opona, která expozici u Míšova na Plzeňsku připravuje, má obavu z toho, že jde o čin někoho, kdo vzniku muzea nepřeje. Vrata bunkru byla totiž nejdříve odborně otevřena a teprve poté poškozena.

Expozice se má otevírat 17. srpna.

Vrata byla poničena záměrně, aby se nedala zavřít

"Otevření vyžaduje velkou profesionalitu, tyto znalosti má úzká skupina lidí na světě, jedině konstruktér a pár lidí, kteří tam operovali. My sami jsme jedny dveře rozebírali a týden jsme nad nimi mudrovali," podotkl Vítovec.

Podle něj byla vrata záměrně zničena, aby se nedala zavřít.

V areálu bývalých sovětských kasáren jsou celkem dva bunkry. Kdosi se podle Vítovce vloupal i do druhého, který je v původním stavu, a v prostoru mezi dvěma šestitunovými vraty zapálil staré kabely.

Podle Schindlové se událost stala mezi 21. a 23. květnem. Pachatel nejdříve odborně otevřel a poté záměrně poškodil zavírací mechanismus u pěti vrat.

Škoda 120 ticí korun

Z prostor budoucí expozice odcizil několik historických uniforem, dva znehodnocené samopaly, nářadí a alkohol. Krádeží vznikla škoda 70 000 korun, poškozením 50 000 korun.

"Ta škoda je samozřejmě nějak vyčíslitelná, ale to, jakou morální a etickou ránu dostali lidé, kteří muzeum připravují, to je daleko horší," poznamenal Vítovec.

Že nešlo o "obyčejnou zlodějinu", se domnívá i Milan Linhart, který se na vzniku muzea také podílí. Poškození bunkru označil za teroristický čin jako vystřižený z dílny bývalé Státní bezpečnosti. On i Vítovec mají obavu z toho, že by se vloupání do expozice, která je z 90 procent hotová, mohlo opakovat.

"Pokud by to udělali obyčejní zloději, tak by to bylo jedině dobře. Ale pokud to je dílo nějaké skupiny lidí, která tomu nepřeje, tak je to daleko horší," podotkl Vítovec.

Bunkr dříve zřejmě sloužil jako sklad sovětské jaderné munice. Nadaci, která vybudovala mimo jiné Muzeum železné opony na hranicích v Rozvadově, ho propůjčilo ministerstvo obrany na 20 let.

 

Právě se děje

Další zprávy