Firma bez zaměstnanců vyhrála tendr za 400 milionů

ČTK ČTK
29. 4. 2013 9:38
Za peníze z evropských fondů má postavit vědeckotechnický park v Milovicích
Vizualizace vědeckotechnického parku, který má vyrůst v Milovicích.
Vizualizace vědeckotechnického parku, který má vyrůst v Milovicích. | Foto: VTP AT Milovice

Praha - Tendr za 400 milionů korun z evropských fondů na výstavbu vědeckotechnického parku v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku získala firma Aerodynamics.

Nemá ani jednoho zaměstnance a vznikla jen měsíc a osm dní po vyhlášení zakázky.

Její majitel Jaroslav Pecha přiznává, že bude fungovat pouze jako prostředník. Informují o tom v pondělí Hospodářské noviny (HN).

Součástí parku má být i velký moderní tunel pro testování automobilů. Podmínky výběrového řízení, které zadávala společnost VTP AT Milovice, byly podle HN nastaveny tak, že vyřadily všechny ostatní zájemce.

Vítěz musel být schopen dodat jak tunel s osmimetrovým ventilátorem, tak i budovy s kancelářemi. "Oba komplexy - tunel i kanceláře - jsou funkčně propojené," řekl HN Jan Rakušan z dozorčí rady VTP AT Milovice.

Odhadovaná cena stavby byla 405 milionů, Pecha nabídl jen o čtvrt milionu méně. Jako subdodavatele si dojednal americkou společnost Jacobs, jednoho z lídrů aerodynamické branže.

Tunel bude stát asi 238 milionů, další stavby tedy vyjdou zhruba na 167 milionů korun. Pecha si na ně prý také najme subdodavatele.

"Má pro nás zajistit stavbu aerodynamického tunelu včetně baráku - na klíč, se vším všudy. A jak on to udělá, je mi ve finále jedno, pokud dodrží podmínky smlouvy," sdělil HN Rakušan. Podle něj budou peníze propláceny až na základě reálných prací.

Zakázku už prověřuje ministerstvo průmyslu, které spravuje příslušný dotační program.

 

Právě se děje

Další zprávy