Na Berounce v Černošicích se vytvořila ledová bariéra

ČTK ČTK
28. 1. 2013 13:43
Ve městě zatím nebyla vyhlášena povodňová aktivita, řeku sledují místní dobrovolní hasiči
Berounka v loňském roce, ilustrační foto.
Berounka v loňském roce, ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Černošice (u Prahy) - V Černošicích u Prahy se v noci na pondělí vytvořila ledová bariéra, kvůli níž se může zvednout hladina Berounky. 

Ve městě zatím nebyla vyhlášena povodňová aktivita, ale řeku sledují místní dobrovolní hasiči. Situace je zatím pod kontrolou, řekl starosta Filip Kořínek (Věci černošické). Jinde problémy hlášeny nejsou.

Podle Kořínka se v neděli večer kvůli ledové bariéře zvýšila hladina řeky asi o tři čtvrtě metru, ale voda nakonec překážku podtekla a hladina přestala stoupat. 

"Má se oteplovat a ledu je na řece dost, tak uvidíme, jestli se to odtrhne nebo to bude roztávat postupně. To lze těžko předpovídat," dodal Kořínek.

Ledová bariéra se podle dobrovolných hasičů vytvořila za hřištěm v Dolních Mokropsech, které jsou součástí Černošic. Podobné problémy jsou v těchto místech při velkých mrazech a následném oteplení v podstatě každoročně.

Podle mluvčí středočeských hasičů Lenky Kostkové musejí hasiči nejčastěji kvůli ledovým krám a bariérám kontrolovat potoky a řeky především na Rakovnicku, Příbramsku a Berounsku

"U nás zatím Berounka teče krásně, jednotlivé kry se spíš spojují až pod námi," popsal situaci starosta Zbečna Stanislav Dryják, které je asi 40 kilometrů proti proudu Berounky nad Černošicemi. 

Žádné větší problémy na řekách zatím nejsou ani podle mluvčí státního podniku Povodí Vltavy Michaely Pohůnkové.

 

Právě se děje

Další zprávy