Kontrola odhalila závažná pochybení v ROP Střední Čechy

ČTK ČTK
5. 11. 2012 16:36
Regionální rada v minulých letech chybovala například v hodnocení či kontrole projektů
Nejvyšší kontrolní úřad odhalil závažná pochybení v hospodaření regionálního operačního programu Střední Čechy.
Nejvyšší kontrolní úřad odhalil závažná pochybení v hospodaření regionálního operačního programu Střední Čechy. | Foto: Zuzana Hronová

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad odhalil závažná pochybení v hospodaření regionálního operačního programu Střední Čechy.

Regionální rada v minulých letech chybovala například v hodnocení či kontrole projektů. Informoval o tom Jaroslav Broža z tiskového odboru NKÚ. Úřad kontroloval období 2007 až 2011.

NKÚ prověřil 15 projektů osmi příjemců dotací v objemu 545,1 milionu korun. Řadu pochybení našel v hodnocení projektů, u posouzení nákladů nebo v kontrole způsobilosti výdajů.

"Například u některých hodnotících kritérií, podle nichž byly projekty vybírány, nestanovila rada ani minimální počet bodů, které projekt musel získat, aby uspěl. Bylo tak možné schválit i projekty, jejichž realizace nebyla žadatelem dostatečně zajištěna, s nejasným rozpočtem či nesplnitelným harmonogramem," uvedl Broža.

Chybovost je nízká, hájí se rada

Regionální rada podle úřadu chybovala i v kontrole projektů. Například u projektu obnovy historického centra Mělníku si město nárokovalo 59 000 korun na osobní náklady zaměstnance, které rada proplatila, přestože magistrát náklady nedoložil výkazem práce.

"U rekonstrukce sportovní haly BIOS v Kladně rada zase městu proplatila 3,8 milionu korun za vícepráce, které měl magistrát zaplatit sám," dodal Broža.

Regionální rada reagovala na zjištění slovy, že chybovost 1,4 procenta patří k nejnižším při kontrole čerpání dotací v Česku. "Nález je pod úrovní dvouprocentní chybovosti, při které Evropská komise uděluje programům sankce," uvedla rada.

"Tento nález je nejnižším i v kontextu kontrol operačních programů NKÚ, kdy ostatní ROP dosáhly chybovosti daleko vyšší, např. ROP Moravskoslezsko 31,2 % (157,2 mil. Kč) nebo ROP Severovýchod 7,3 % (27,4 mil. Kč). Kromě těchto skutečností ROP Střední Čechy věcně nesouhlasí s řadou nálezů, které po věcné stránce rozporuje," stojí dále v prohlášení rady.

Podle ní se nálezy NKÚ týkají zejména období před rokem 2010. "Na konci roku 2009 byl zásadně posílen systém hodnocení žádostí o poskytnutí dotace s důrazem na hledisko hospodárnosti," hájí se rada s tím, že díky novému systému hodnocení ROP SČ ušetřil 640 milionů korun z veřejných prostředků.

Vybrali o milion dražší nabídku

Na porušení právních předpisů narazili kontroloři u sedmi z osmi kontrolovaných příjemců dotací. Například Vlašim rozdělila veřejnou zakázku a pak její části zadala bez výběrového řízení.

Benátky nad Jizerou u dvou svých projektů několikrát vyzvaly k předložení cenové nabídky jen jednoho dodavatele, přestože měly oslovit alespoň tři.

Dalším případem byla obec Vestec, která při výstavbě mateřské školy vybrala nabídku, jež byla o víc než milion korun dražší než ta nejnižší. Dostala za to od regionální rady pokutu 88.000 korun, upozornil NKÚ.

Operační program Střední Čechy je jedním ze sedmi tzv. regionálních operačních programů. Umožňuje čerpání peněz z evropských strukturálních fondů v období 2007-2013.

 

Právě se děje

Další zprávy