Rath tlačil na převod nemocnice. Pak inkasoval miliony

Radek Nohl Radek Nohl
7. 8. 2012 6:15
Dopisy, které středočeský exhejtman poslal, popisují, jak se Rath snažil vše urychlit
David Rath při návštěvě jedné ze středočeských nemocnic.
David Rath při návštěvě jedné ze středočeských nemocnic. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanec a bývalý hejtman David Rath se při převodu kutnohorské nemocnice na Středočeský kraj angažoval více, než se doposud uvádělo.

Deník Aktuálně.cz získal řadu dokumentů a především jeho dopisů, ze kterých vyplývá, že se bývalý hejtman snažil celý proces co nejvíce urychlit.

A když bylo potřeba, tak zatlačil, aby vše dopadlo podle jeho představ.

Rath si přitom hned za první zakázku poté, co hejtmanství zdravotnické zařízení v Kutné Hoře získalo do svých rukou, převzal podle policistů úplatek 4,2 milionu korun.

Právě kvůli tomu protikorupční policisté v současné době žádají sněmovnu, aby ho mohli obvinit i v dalších případech.

Urychleně rozhodněte, píše Rath

Příběh se začal psát na začátku roku 2009, kdy se Rath jen 49 dnů poté, co se stal hejtmanem, obrátil na Kutnou Horu s plánem, že kraj nemocnici od města převezme.

Exhejtman v následujících týdnech poslal do Kutné Hory dopisy, ve kterých mimo jiné píše, že "je stále více znepokojen aktuálními zprávami o odchodu zdravotnického personálu".

V dalším z dubna 2009 tlačí na tehdejšího kutnohorského starostu Ivo Šalátka, aby město urychleně rozhodlo.

"Pokud nebudete jednat dostatečně rychle a rozhodně, pak mám strach, že dojde k nevratným procesům," píše také Rath v dopise.

Ministr miliony neprominul

Hejtman uspěl. Už v červnu 2009 kutnohorské zastupitelstvo převod schválilo.

Když však za několik týdnů poté hrozilo, že by Kutná Hora musela kvůli převodu nemocnice na kraj přijít o obří dotaci ze státního rozpočtu na její rekonstrukci za bezmála 140 milionů korun, poslal Rath dopis i tehdejšímu ministru financí Eduardu Janotovi

V něm ho přemlouval a zdůrazňoval, proč by město žádné peníze vracet nemělo. Jenže u ministra nepochodil. Janota mu totiž za měsíc napsal, že buď město vrátí miliony, nebo zůstane část nemocnice v majetku města.

Nakonec se dohodli na kompromisu. Podle mluvčího Středočeského kraje Milana Smutného totiž ministerstvo souhlasilo s tím, že si hejtmanství část majetku od Kutné Hory půjčí.

Dopisy exhejtmana se ztratily

Jenže ne všechny dopisy, které Rath kvůli převodu nemocnice dostal nebo poslal, leží doteď na krajském úřadě.

"V písemné podobě nemáme k dispozici ani došlý dopis, ani oficiální odpověď," uvedl Smutný, když redaktor Aktuálně.cz žádal kraj například o dokument, který posílal předsedovi kutnohorského výboru pro zdravotnictví Janu Havlovicovi.

Kauza poslance Davida Ratha baví celý národ, podívejte se:

Poté, co Rathovo hejtmanství nemocnici získalo, vypsalo zdravotnické zařízení zakázku za více než 150 milionů korun. Soutěž vyhrála společnost Hospimed a podle policistů za ní poslanec dostal úplatek 4,2 milionu korun.

Rath to ale podle svého obhájce Romana Jelínka odmítá.

"Klient odmítá jakékoliv obvinění, že by někdy vzal či žádal úplatek v souvislosti se svou veřejnou funkcí. To se týká všech obvinění, dnes již vyvrácených, nově sdělených či v budoucnu opět vznesených," uvedl Jelínek.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory na kauzu Davida Ratha pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy