Hlavní trať na Moravu stála 13 hodin, dotčeno 100 spojů

ČTK ČTK
16. 6. 2012 7:35
K zřícení zdi na koleje u Kolína došlo zrovna v páteční špičce
Na hlavní trať u Kolína se zřítila zeď, do sutin vjely rychlík a parní vlak.
Na hlavní trať u Kolína se zřítila zeď, do sutin vjely rychlík a parní vlak. | Foto: Drážní inspekce

Kolín - Železničáři zhruba po 13 hodinách zprovoznili uzavřený železniční koridor mezi Prahou a Moravou. K nehodě a zablokování trati došlo v nejméně vhodnou dobu - v páteční odpolední špičce.

Páteřní trať v pátek odpoledne na okraji Kolína zablokovala zeď, která se zřítila na koleje. Do sutin pak vjely dva vlaky. Následky nehody byly odstraněny před 4:00. Na jedné koleji je omezená rychlost, uvedla v sobotu mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Podle Pistoriusové už po trati začaly jezdit ranní vlaky a od zprůjezdnění nejsou hlášeny žádné problémy. Snížená rychlost je na koleji, která je blíž ke zřícené zdi.

Výluka podle mluvčí postihla asi 100 spojů, z toho 50 rychlíků. Případem se zabývá policie.

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Tomáše Drvoty byla trať sjízdná už večer, ale statik nařídil sanační práce na zdi, aby nehrozilo další zřícení.

"Ta trať je sjízdná a v pořádku, ale potřebujeme souhlas statika, že na tu trať nic znovu nespadne," řekl v pátek Drvota. Rychlíky musely být odkláněny po objízdných trasách přes Nymburk a Lysou nad Labem. Osobní vlaky nahradily autobusy.

Rychlík naštěstí nevykolejil

Nehoda se stala před 15:00. "Z jedné strany do sutin vjel parní vlak, který směřoval z Rakouska na setkání parních lokomotiv u Lužné. Z druhé strany do toho vjel rychlík, který jel z Prahy do Brna," uvedla Pistoriusová. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala se snažil strojvedoucí vlaku na překážku upozornit strojvedoucího rychlíku, ale nestačil to. "Prý tam bylo štěstí, že nedošlo k vykolejení rychlíku," poznamenal Drápal.

Podle Drápala vznikla na parním vlaku škoda 30.000 korun a na rychlíku 150.000 korun. Parní vlak byl poškozen pouze minimálně a mohl odjet. Rychlík naopak musel počkat na vyproštění.

Příčinami nehody se kvůli demoličním pracím vedle trati začala zabývat policie. "Budeme prověřovat, jestli někdo něco nezanedbal nebo neopomenul," uvedla mluvčí kolínské policie Martina Fejfarová. Případný viník by podle ní mohl být stíhán pro obecné ohrožení.

 

Právě se děje

Další zprávy