Praha rozšiřuje městskou dopravu, možná až do Mělníka

ČTK ČTK
11. 6. 2012 9:42
Dřívější rozšíření komplikoval David Rath, některá jeho rozhodnutí nyní kraj zrušil
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Systém Pražské integrované dopravy (PID) se rozšiřuje do Poděbrad, Kutné Hory, Uhlířských Janovic a Milovic. Dohodla se na tom Praha se Středočeským krajem.

Provoz na prodloužených autobusových linkách začíná v neděli s výjimkou Milovic, kde se bude jezdit pouze ve všední dny, tedy až od pondělí, řekl mluvčí společnosti Ropid Filip Drápal.

Podle náměstka středočeské hejtmanky pro dopravu Robina Povšíka (ČSSD) by v budoucnu mohl být do PID integrován i autobusový spoj do Mělníka.

Do Kutné Hory nově zajíždí linka 381, do Uhlířských Janovic 387. Autobusy s číslem 398 jezdí do Poděbrad a Milovice bude obsluhovat linka 432, která by měla zlepšit návaznost na vlakové spojení s Lysou nad Labem a Prahou.

"Myslíme si, že musíme koordinovat veřejnou dopravu s Prahou, že to jinak nejde, že jsme jeden propojený celek," ocenil dohodu s hlavním městem Povšík.

Připomněl, že denně jezdí do zaměstnání v Praze kolem 200 000 Středočechů. "Ne všichni využívají veřejnou dopravu, ale to propojení je třeba nastavit tak, aby cestování bylo komfortní a pro kraj ekonomicky výhodné," dodal.

V minulosti přitom hejtmanství upřednostňovalo středočeskou integrovanou dopravu a dohoda s Prahou se hledala obtížně. Do systému dopravy výrazně zasahoval bývalý hejtman David Rath, jeho kroky kritizovala krajská opozice.

Radní: Po Rathovi měníme koncepci

Po zatčení Ratha kvůli údajné korupci kraj některá jeho rozhodnutí zrušil, například pozastavil tendry na nové autobusové dopravce.

"Trochu měníme koncepci. V minulosti tady byla vize, že si všechno budeme dělat izolovaně sami. Asi tři týdny už je ta vize zastaralá," konstatoval Povšík.

PID v současnosti v kraji funguje zejména v okresech Praha-východ a Praha-západ. Hejtmanství by chtělo do konce volebního období rozšířit tento systém také do Mělníka. "Musíme ale ještě provést ekonomické vyhodnocení," dodal náměstek.

Prohlédněte si nové linky pražského metra:

Pro účely další integrace s Prahou chce příští týden sestavit pracovní skupinu, měli by v ní zasedat i zástupci opozice.

PID je dopravní systém zahrnující metro, tramvaje, železnici, městské a příměstské autobusové linky, lanovou dráhu na Petřín a některé přívozy. Má společné přepravní podmínky a tarify a koordinuje jednotlivé jízdní řády.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Autobosová doprava ve vašem kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy