Beroun nechce povolit průzkum kvůli těžbě plynu

ČTK ČTK
7. 3. 2012 14:35
Vedení radnice se obává znečištění životního prostředí, chce kvůli tomu sepsat petici
Proti těžbě plynu z břidlic protestovaly v úterý v Náchodě čtyři stovky lidí.
Proti těžbě plynu z břidlic protestovaly v úterý v Náchodě čtyři stovky lidí. | Foto: Viktor Vlach

Beroun - Beroun se staví proti průzkumu k případné těžbě plynu z břidlic, který chce v regionu provést společnost Basgas Energia Czech.

Vedení radnice se obává znečištění životního prostředí, chce kvůli tomu se starosty dalších dotčených obcí sepsat petici a domluvit se na společném postupu proti těžbě.

Novinářům to oznámila starostka Šárka Endrlová (Nezávislí Berouňáci). Proti stejnému záměru se bouří starostové na Náchodsku a Trutnovsku.

Těžaři v následujících pěti letech plánují průzkumné vrty na území 93 kilometrů čtverečních na rozhraní Berounska a Prahy-západ v blízkosti chráněné oblasti Český kras.

Záměr těžařů se týká 22 obcí.

Firma je prostřednictvím ministerstva životního prostředí minulý týden oslovila kvůli vymezení průzkumného území, což je první z kroků před zahájením vlastního průzkumu.

Podle Endrlové však plány těžařů mohou ohrozit životní prostředí, zejména kvalitu pitné vody. V březnu se kvůli tomu chce sejít se starosty všech dotčených obcí, aby sepsali petici proti záměru a udělali vše proto, aby průzkum nebyl povolen.

"Nechceme dopustit ani průzkum, protože už ten spočívá v použití mnoha chemikálií, které ohrozí zásoby pitné vody. Těžba samotná je pak spojená s obrovskými riziky a podle odborníků se odehrává v takové hloubce, že dopady nelze ani řádně vyhodnotit," prohlásila Endrlová.

Měsíc na vyjádření

Město má podle starostky měsíc na to, aby se k plánům těžařů vyjádřilo, jednat o tom budou i zastupitelé.

Stejná firma požádala o průzkum v regionu Náchodska a Trutnovska, kde chce v následujících pěti letech udělat průzkumné vrty na území o rozloze 777 kilometrů čtverečních.

Ministerstvo životního prostředí už těžařům k průzkumu dalo souhlas. Proti povolení průzkumu ale podalo 18 obcí rozklad.

Různé firmy mají zájem o těžbu břidlicových plynů také v Polsku, polské ministerstvo životního prostředí v posledních letech vydalo více než stovku koncesí na průzkum ložisek plynu z břidlic.

Polské úřady ještě nezveřejnily, jaké velké může mít země jeho zásoby.

 

Právě se děje

Další zprávy