Česko už má dvě ženské věznice, jinde jsou i s muži

ČTK ČTK
20. 1. 2012 8:39
Výhradně ženské věznice stojí ve Světlé nad Sázavou a ve Velkých Přílepech u Prahy
Foto: Ludvík Hradilek

Velké Přílepy (u Prahy) - V Česku fungují už dvě výhradně ženské věznice. Tu druhou otevřeli ve čtvrtek ve Velkých Přílepech u Prahy.

Zařízení má kapacitu 151 míst, trest si tam nyní odpykává 24 odsouzených.

Nová věznice je určená pro ženy odsouzené do věznice s dohledem a dozorem. První výhradně ženská věznice je ve Světlé nad Sázavou. Jinde, jako třeba v Opavě, ženy prostory sdílejí společně s muži.

Podle generálního ředitele vězeňské služby Jiřího Treglera je věznice ve Světlé přeplněná, je tam přes 800 žen, před třemi lety to byla polovina. "Podmínky pro zacházení s odsouzenými jsou tam zásadně omezeny," dodal Tregler.

Věznici je potřeba ještě dovybavit

Podle Treglera se počet odsouzených žen zvyšuje rychleji než u mužů, tvoří zhruba pět procent vězeňské populace. "Početní stavy odsouzených žen se v posledních letech zvýšily, bohužel se v tomto pohledu přibližujeme Evropě," poznamenal Tregler. V Evropě podle něj ženy tvoří osm až deset procent vězeněných.

Nová věznice vznikla v areálu bývalých kasáren a azylového zařízení. Objekt musel být za 11 milionů korun opraven. Tregler předpokládá ještě zhruba další čtyřmilionovou investici nutnou k doplnění vybavení věznice.

Odsouzené ženy v Přílepech bude hlídat 62 dozorců. V objektu bude k dispozici samostatné zdravotnické zařízení. Odsouzené budou zaměstnávány, podle Treglera budou nejprve pracovat jen v objektu. V budoucnosti však předpokládá, že budou pracovat u podnikatelů nebo pro obec.

Stát podle Pospíšila rekonstrukcí objektu výrazně ušetřil. Náklady na jedno vězeňské lůžko se tady údajně pohybovaly kolem 70 tisíc korun. "Pokud by se stavěla nová věznice takzvaně na zelené louce, mohly by se náklady na jedno vězeňské lůžko vyšplhat až na milion korun," uvedl Pospíšil. Vybudování zcela nové věznice by podle něj stálo kolem 150 milionů korun.

Objekt pomáhali opravovat i vězni. Podobně chce ministerstvo podle Pospíšila postupovat i při výstavbě dalších věznic, místa chce rozšiřovat také v již existujících zařízeních.

Prohlédněte si slavné útěky z českých věznic:

Proti výstavbě věznice však protestovala řada místních obyvatel, někteří s tím nejsou spokojeni dodnes, řekla starostka Velkých Přílep Věra Čermáková. "Bojíme se vždy něčeho, co neznáme a s čím nemáme zkušenosti. Kdysi tento areál sloužil jako vojenská kasárna a později to bylo azylové zařízení, ty obavy tady byly vždy na začátku," uvedla Čermáková.

Do konce roku se otevřou další dvě věznice

Ve Středočeském kraji jde o pátou věznici. Další jsou v Oráčově na Rakovnicku, Jiřicích na Nymbursku, Vinařicích na Kladensku a Příbrami. Všechny tyto věznice jsou určené odsouzeným do výkonu trestu s dozorem nebo dohledem.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) uvedl, že letos budou otevřeny ještě dvě další věznice, v Poštorné na Břeclavsku a Vyšných Lhotách na Ostravsku, které by měly vyřešit problém s nedostatkem míst ve vězeních. Měly by mít celkovou kapacitu 
kolem 700 vězňů. V ČR si nyní odpykává trest zhruba 23 300 lidí, kapacita věznic je kolem 20 600 míst.

Podle Pospíšila jsou dnes zařízení přeplněná zhruba o 10 až 20 procent, vězeňská služba má však stále místo, kam může trestané umístit. Loni vězeňská služba zvýšila kapacitu věznic o 912 míst.

 

Právě se děje

Další zprávy