Klaus hájil na svatováclavské pouti tradiční hodnoty

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 9. 2011 14:37
Mše ve městě, kde byl patron české země zavražděn, se zúčastnily tisíce lidí
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

Stará Boleslav - Význam tradičních hodnot a rodiny ve středu vyzdvihli ve Staré Boleslavi na Svatováclavské pouti představitelé římskokatolické církve i prezident Václav Klaus.

Již tradiční mši ve městě, kde byl zavražděn patron české země, sloužil pražský arcibiskup a primas český Dominik Duka. Vedle vysokých církevních hodnostářů a prezidenta, jehož účast byla kvůli onemocnění původně nejistá, se dostavili i další političtí a armádní přestavitelé.

Duka při mši stejně jako olomoucký arcibiskup Jan Graubner hovořili především o důležitosti rodiny.

"Vše tradiční je zesměšňováno," tvrdil prezident

Ve stejném duchu promluvil prezident Klaus, podle kterého je rodina odvěké prostředí pro vztah muže a ženy a pro výchovu dalších generací. Hájil také tradiční hodnoty a kritizoval "oportunistický modernismus".

"Vše tradiční a konzervativní je vydávané za nemoderní, je zesměšňováno a vylučováno ze společenského dialogu," řekl Klaus, podle kterého je třeba za tradiční hodnoty bojovat.

"Jsme v době, kdy je nutno riskovat i nepochopení, kdy je nutno vystavit se i nepříjemným střetům, jakkoliv se zdá, že v nich má druhá strana převahu," prohlásil Klaus s dodatkem, že on sám se o to snaží. Zdůraznil také nutnost vlastenectví.

Poslouchalo ho zaplněné Mariánské náměstí, na němž si poutníci připomněli odkaz svatého Václava, knížete a patrona české země, od jehož násilné smrti dnes uplynulo 1076 let.

Poutníků se na mši sešlo odhadem daleko více než loni, kdy jich v chladném a deštivém počasí dorazilo asi 700. Rekordní návštěvu 50 000 lidí z roku 2009, kdy do města zavítal papež Benedikt XVI., ale jistě nepřekonali.

Poutníci i ze Slovenska

Dvě hodiny dlouhá bohoslužba byla hlavně pro věřící mnohdy velmi intimní záležitostí, při modlitbách mnozí poklekali bez váhání přímo na asfaltovou silnici. Mezi účastníky zřejmě věřící převládali a byli to spíše lidé starší nebo střední generace. Rušili je však procházející lidé. Vyslechli si od nich i nepřívětivé komentáře.

Do Staré Boleslavi dorazili lidé ze všech koutů republiky, přijeli například věřící z Českých Budějovic nebo Třeboně, ale i věřící ze Slovenska. "Odkaz svatého Václava je velmi živý i dnes. Lidé by se měli sami nad sebou zamyslet a dělat něco nezištně pro druhé," řekli poutníci ze Slovenska.

Starosta města Ondřej Přenosil (ODS) uvedl, že město tradici pouti před devíti lety obnovilo rádo. "Jde dnes o jedno z nejvýznamnějších českých poutních míst," uvedl starosta.

Kromě účasti na mši mohli poutníci spatřit také svatováclavské relikvie, které byly do města přivezeny už v úterý a které budou vystaveny v kryptě baziliky svatého Václava až do 19:00.

Vedle duchovního programu se lidé mohou těšit na koncerty a tradiční pouťovou zábavu. Ohňový průvod vyjde do Houštky ve 20:30, kde se o půl hodiny později rozzáří na nebi ohňostroj. Na nádraží ve Staré Boleslavi je přistaven speciální vlak, který je pojmenován Jan Pavel II. - Totus Tuus. Lidé v něm naleznou výstavu věnovanou životu a dílu blahoslaveného papeže.

 

Právě se děje

Další zprávy