Rathův pochybný projekt Krajské nemocnice končí

ČTK ČTK
31. 8. 2011 18:57
Její úlohu nyní plní kladenská nemocnice, mluvčí Tomšů bude učitelem tělocviku
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, zastřešující jednotlivé oblastní nemocnice, byla zrušena a nevyvíjí žádnou činnost.

Na středečním jednání krajského zastupitelstva to řekl hejtman David Rath (ČSSD). Odpověděl tak na dotaz opoziční ODS, která debatu o této organizaci chtěla prosadit na program jednání.

O dalším osudu Krajské nemocnice Středočeského kraje podle hejtmana rozhodl Nejvyšší soud.

Organizace dva roky fungovala a čekala na zápis do rejstříku, soud to ale odmítl učinit, údajně z formálních důvodů. Podle Ratha je proto otázkou, jak z právního hlediska na krajskou nemocnici pohlížet a zda je nutné, aby o jejím zániku ještě hlasovali zastupitelé.

Rath: Bylo to jako o kohoutkovi a slepičce

"Soud vůbec tu organizaci nezřídil. Nelze zrušit něco, co nebylo zapsáno," namítl. Podle něj jde o zajímavý právní problém, který nyní řeší právníci. Hejtman ho přičítá údajně nejasné dikci českých zákonů.

"Našim právníkům to připomínalo pohádku o slepičce a kohoutkovi, soud využil mezery v zákonech a podmiňoval existenci té organizace splněním něčeho, co mohla splnit až poté, co by existovala. To bylo skutečně hodně zvláštní rozhodnutí soudu, nicméně je platné a závazné," řekl Rath novinářům.

"Je to paradox, ale český právní řád je bohužel v některých případech téměř kocourkovský, takže jeden zákon je v rozporu s druhým," míní hejtman.

Příspěvková organizace podle něj okamžitě přestala vyvíjet činnost a její úlohu nyní plní kladenská nemocnice. Všichni zaměstnanci přešli pod jednotlivá zdravotnická zařízení.

Rath: Organizace ušetřila desítky milionů

Fungování organizace zastřešující jednotlivé krajské nemocnice dlouhodobě kritizovali občanští demokraté. Podle nich stála kraj ročně 20 milionů korun a nic nevykonávala.

Rath naopak tvrdil, že tato řídicí instituce je užitečná a ušetřily se díky ní desítky milionů korun.

Tomšů: Z mluvčího učitelem tělocviku

Jejím úkolem podle něj bylo dohlížet na kvalitu služeb a hlavně na ekonomičnost, například nákupu léků, zdravotnického materiálu, společné politiky v oblasti zaměstnanosti, personálních záležitostí, ale i takových věcí, jako je rozvoj nemocnic, aby nevznikaly zbytečné duplicity.

Šéf středočeské ODS Petr Bendl se v minulosti pozastavil i nad tím, že v organizaci pracovali lidé z Hostivice, kteří mají blízko k hejtmanovi, například hostivický radní za ČSSD Patrik Tomšů.

Mluvčí zrušené organizace podle Ratha ze středočeských nemocnic odchází. Podle webových stránek nově založeného hostivického gymnázia bude někdejší závodní hráč tenisu a golfu Tomšů působit v této škole jako trenér tělocviku.

 

Právě se děje

Další zprávy