Změním Palachův rodný dům v muzeum, sní mladík

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 7. 2011 5:08
Budova ve Všetatech zatím chátrá. Tvůrce projektu na vybudování muzea shání peníze
Palachův rodný dům ve Všetatech.
Palachův rodný dům ve Všetatech. | Foto: Archiv bezpečnostních složek

Všetaty (Mělnicko) - Z rodného domu Jana Palacha ve Všetatech by mohlo být muzeum. S nápadem koupit a přestavět dům, který už léta chátrá, přišel pětadvacetiletý Jan Poukar.

Projekt má ambice připomenout a oživit vzpomínky studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, řekl Poukar. Vzniklo kvůli tomu také občanské sdružení. Projekt nazvaný Národ pohasl prezentuje i na webových stránkách http://www.palach69museum.cz/.

Dům dnes vlastní vnuci majitelky, které Libuše Palachová budovu prodala. Majitele domu Poukar našel po dlouhých týdnech pátrání. Když je kontaktoval, zjistil, že dům jsou ochotni prodat.

Expozice by měly vyvolávat strach Palachovy doby

"K nápadu mě vedlo mnoho situací, které jsem během života zažíval. Vzpomínám si, že jsem měl jako dítě strach ze známých záběrů tmavé postavy na nemocničním lůžku," uvedl Poukar.

Cílem občanského sdružení Národ pohasl je odkoupit rodný dům Jana Palacha, opravit ho a zřídit tam muzeum s exponáty, které se dochovaly. "Proto se plánujeme spojit s Národním muzeem a Společností Jana Palacha, jež mají většinu pozůstalosti," uvedl tvůrce projektu.

Projekt nyní závisí na penězích. Poukar je hledá u místních firem, ale zatím neuspěl. Další možností je získat peníze z grantových a dotačních programů. "Pořád doufám spíše v cestu získání peněz od soukromých subjektů," řekl Poukar. Nyní hledá také podporovatele projektu, jednak z řad českých umělců a politiků, ale i z široké veřejnosti.

Jan Palach se narodil 11. srpna 1948 ve Všetatech, vystudoval gymnázium v Mělníku. Na protest proti sovětské okupaci v srpnu 1968 a vývoji ve společnosti se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil.

 

Právě se děje

Další zprávy