Komisaři na Mělnicku roznesli špatně letáky ke sčítání

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 3. 2011 11:52
Na letácích na Mělnicku zapomněla pošta uvést časy a registrační čísla

Mělník - Sčítání lidu, domů a bytů 2011 ještě naplno nezačalo a na Mělnicku se objevily již první problémy. Sčítací komisaři v několika lokalitách v Mělníku a dalších obcích na Mělnicku sice doručili lidem informační letáky, že za nimi přijdou s formuláři, zapomněli ale vyplnit datum i čas. Někdy chybí vyplněné číslo jejich průkazu. ČTK to zjistila v anketě mezi lidmi a také na soukromém diskuzním fóru na www.melnicek.cz.

I když statistici avizovali, že práci sčítacích komisařů budou tentokrát vykonávat důvěryhodní pošťáci, stejně se porušení pracovních předpisů nevyvarovali. Chybu objevili například někteří lidé v Želízích na Mělnicku. Obdrželi letáky bez vyplněného data i času. "Česká pošta nás o této chybě sčítacího komisaře sama aktivně informovala a trvali jsme na okamžité nápravě," řekl ČTK mluvčí Sčítání Ondřej Kubala.

Na letáku musí být vyplněné jméno komisaře, číslo jeho průkazu, datum a časové rozmezí, kdy formuláře do domácnosti přinese. "Sčítací komisař dostal okamžitě za úkol roznést tyto letáčky znovu a správně vyplněné," doplnil Kubala s tím, že se tak stalo v pátek odpoledne.

Nejedná se o ojedinělé pochybení. "Dorazil k nám lístek o sčítání, kde bylo vyplněno pouze jméno a čas 16:00 - 19:00. To mi přišlo trochu absurdní. K čemu je mi znát čas, když nevím, který den to bude," sdělila ČTK Pavla Housková z Mělníka. Na letáku nebylo ani číslo průkazu.

Pošta nedostatky uznává. "Chybně vyplněné údaje jsou pochybením jednotlivého sčítacího komisaře. Pošta na každé takové pochybení okamžitě reaguje," sdělila mluvčí České pošty Marta Selicharová. Pokud lidé neobdrží znovu správně vyplněný leták, mohou se obrátit na bezplatnou linku 800 879 702.

Podobnou zkušenost mají také obyvatelé Chodče na Mělnicku nebo v několika lokalitách v Mělníku. Kdy komisař přijde s formuláři, nevědí třeba obyvatelé domů v Bezručově, Čechově, Za Stadionem, Ostruhová nebo obyvatelé činžovního domu v Plavební ulici. Komisaře, kteří špatně letáky vyplnili, může čekat postih. "Součástí odměny mají variabilní složku vázanou na kvalitu vyplnění sčítacích formulářů a počet sebraných formulářů. Pokud komisař nikoho v domácnosti nezastihne a tudíž si sčítací formuláře nikdo nepřevezme, bude to mít dopad do jeho odměny," řekla Selicharová.

Sčítání lidu, domů a bytů patří k nejrozsáhlejším statistickým zjišťováním. Koná se každých deset let, letos se koná v březnu. Rozhodným okamžikem bude půlnoc z 25. na 26. března.

 

Právě se děje

Další zprávy