Kladno šetří, sběrné dvory přestaly brát velký odpad

Marcela Jurková
3. 1. 2011 11:09
Magistrát zakázal příjem objemných odpadů ve sběrných dvorech
Odpad mohou lidé vozit nad skládku do Libušína nebo dávat do bikramových van.
Odpad mohou lidé vozit nad skládku do Libušína nebo dávat do bikramových van. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Kladno- Obyvatelé Kladna, kteří časně zrána přivezli na sběrný dvůr starý nábytek, měli smůlu. Obsluha jim ho už nevzala.

Město totiž tuhle službu nečekaně, pár dní před koncem roku, zrušilo. Důvodem je nedostatek peněz.

"Magistrát to prostě zrušil, důvody neznám. Odpad mohou lidé vozit nad skládku do Libušína nebo dávat do bikramových van. Rozpis, kde jsou, tu ale nemám," uvedl pracovník sběrného dvora Městského podniku služeb Kladno (MPS) v Rozdělově. Potvrdil, že služba byla mezi lidmi oblíbená a využívali ji.

Náklady se zdvojnásobily

S tím souhlasí i vedoucí odboru životního prostředí kladenského magistrátu Radovan Víta. Jenže byla i pro město finančně náročná.

"Když jsme s tím začínali, zaplnili lidé průměrně osm velkoobjemových kontejnerů. V listopadu to ale bylo osmatřicet. Nemám to z čeho platit, když zákonné poplatky za svoz zůstávají už deset let stejné," poznamenal úředník.

Náklady na odpad v Kladně

Skutečně náklady za odpad: 892 Kč/osoba

Kolik platí obyvatelé: 492 Kč/osoba

Lidé podle něj systém zneužívali, když do sběrného dvora vozili odpad z vyklizené půdy nebo ze stěhování. Za likvidaci jedné bikramové vany přitom město platí kolem čtyř tisíc korun.

"Náklady se prostě zdvojnásobily, a to si město nemůže dovolit," řekl Víta. Podle něj by se služba v příštím roce prodražila o téměř dva miliony korun.

Lidé o ničem nevědí

O tom, že sběrné dvory už velkoobjemový odpad nevezmou, se zatím obyvatelé Kladna neměli jak dozvědět. Městský měsíčník, kde je informativní zpráva, dostanou do schránek až zítra, internetové stránky magistrátu se o zrušení služby nezmiňují.

"Přiznávám, že je to chyba. Vydal jsem tedy příkaz, aby sběrné dvory braly velkoobjemový odpad do soboty," reagoval na upozornění Aktuálně.cz Radovan Víta.

Návrat k původnímu systému

Kladno se podle něj nyní vrací k původnímu systému, kdy jsou po městě rozmístěny velkoobjemové vany. Do nich ale mohou odpad nekontrolovaně odhazovat nejen místní obyvatelé, kteří městu platí poplatek, ale i lidé z okolí. Úředníci přiznávají, že je to pravidlem. "Ano, ti slušní na to doplatili," připouští Víta.

Počet černých skládek ve městě a nejbližším okolí se ale podle něj výrazně nezvýší. "Nezvýší, protože nám to budou lidé dávat za vrata," varoval pracovník MPS Kladno, který si nepřál být jmenován.

Kladno od nového roku 2011 hospodaří s rozpočtovým provizoriem, neboť neví, o kolik méně peněz kvůli škrtům získá od státu. Znamená to, že každý měsíců může čerpat jen jednu dvanáctinu rozpočtu roku 2010.

Ten se v prosinci pohyboval ve výši 1 882 847 tisíc korun na straně příjmů i výdajů. Město však nesmí začínat žádné nové investice.

 

Právě se děje

Další zprávy