Mělník špatně platil elektřinu. Dluží ČEZu 1,6 milionu

ČTK ČTK
27. 12. 2010 10:34
Jeden z elektroměrů města měl porušené vnitřní i vnější plomby

Mělník - Mělník musí společnosti ČEZ zaplatit škodu 1,6 milionu Kč, která vznikla při nesprávných platbách v uplynulých čtyřech letech za odběry elektřiny v mateřské škole v Mělníku - Mlazicích.

ČEZ při nedávné kontrole odhalil, že elektroměr umístěný ve škole měl porušené vnitřní a vnější plomby. Vedení mělnické radnice v této souvislosti podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. ČTK to řekl místostarosta Mělníka Miroslav Neumann.

Společnost ČEZ podrobila při kontrole elektroměr odborné expertize. Vyšlo najevo, že má mechanické stopy, které mohly vést k přetáčení elektroměru. "Městu byla vyčíslena škoda 1,6 milionu korun," uvedl místostarosta Neumann. Proces zaplacení faktury ještě neskončil, starosta města bude se společností ČEZ znovu jednat.

"Je otázka, kdo měl to pochybení zjistit už dříve. Zda kontrolní orgány ČEZ, vedení příslušné organizace nebo naši pracovníci radnice, kteří se zabývají správou budov," podotkl místostarosta.

Město kvůli porušeným bezpečnostním plombám elektroměru podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. "Zatím se nám nepodařilo identifikovat osobu, která by se nekalého jednání měla dopustit," doplnil Neumann. Pokud policie viníka najde, bude vedení města částku po pachateli vymáhat.

Neumann připustil, že dílčí pochybení vidí u pracovníků správy budov. Platby za odběry elektřiny v mlazické mateřské škole byly podezřele nízké. "Budova vykazovala dlouhodobě menší náklady na spotřebu elektrické energie, než jiné obdobné zařízení, které zřizujeme," řekl místostarosta. Chyba vznikla zřejmě už před několika desítkami let při stavbě mateřské školy.

 

Právě se děje

Další zprávy